Aardbevingen+beschadigen+drainage+niet
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardbevingen beschadigen drainage niet

Groningen - Aardbevingen veroorzaken geen schade aan drainage op landbouwpercelen in Noord-Groningen. De buizen verzakken niet, blijkt uit onderzoek van Swe-co. Boeren en drainagebedrijf Hamminga Uithuizen plaatsen kanttekeningen.


De studie werd uitgevoerd nadat boeren aangaven dat hun drainage slechter water afvoerde omdat het land verzakte. Volgens hen zijn bevingen hiervan de oorzaak.

'Metingen tonen aan dat er geen significante afwijkingen zijn die tot een verminderde werking van drainage kunnen leiden', zegt projectleider Martijn Spoolder van ingenieursadviesbureau Sweco. 'Er is op de onderzochte locaties geen aantoonbare relatie gevonden tussen de diepteligging van de drainage en het maaiveldverloop.'

Commissie Bodemdaling

Het onderzoek is een vervolg op een studie naar ongelijkmatige bodemdaling dat in opdracht van de Commissie Bodemdaling is uitgevoerd.

Voorzitter Egbert de Vries van LTO Het Hogeland pleit voor aanvullend onderzoek. 'Ik kan mij voorstellen dat een ronde buis tijdens een beving niet wordt platgedrukt. Maar ongelijkmatige bodemdaling als gevolg van mijnbouw heeft naar mijn idee wel gevolgen voor de drainage. Meer onderzoek is nodig, ook omdat er tijdens de onderzoeksperiode geen bevingen hebben plaatsgevonden.'

2.000 kilometer

Ook drainagebedrijf Hamminga Uithuizen vindt het onderzoek 'wat te kort door de bocht'. Jaarlijks legt het bedrijf zo'n 2.000 kilometer drainage aan. 'Het onderzoek is vrij summier. Er zijn bijvoorbeeld maar vijf of zes drains gepakt per perceel', stelt Henk Heringa van het bedrijf.

Dat boeren hun drainage niet goed onderhouden is volgens Heringa niet het geval. 'Het aanleggen van drainage kost veel geld. Ze spoelen de drains soms door. Maar je moet het ook niet te vaak doen in deze grond. Het is veelal niet het antwoord op de verlengingsduur.' Meer studie is nodig, waarbij de gehele lengte van de drainagebuizen wordt onderzocht, stelt hij.

De uitkomsten van het onderzoek verbazen akkerbouwer en lid van de klankbordgroep mijnbouwschade Aldert Elema niets. 'Ik heb altijd mijn twijfels gehad of bevingen van invloed zijn op de werking van de drainage. De drainage ligt op meer dan 1 meter diepte in de grond. Zover komen de aardbevingen niet.'

Prijsontwikkeling

Beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord vindt de resultaten 'positief'. 'Dat op onderzochte landbouwpercelen drainage niet verzakt door bevingen is gunstig voor behoud van de prijsontwikkeling van de grond.'

'Daarnaast bleek de methode om de vlakteligging van de drains te meten goed en wordt nagedacht hoe we tot een checklist kunnen komen waarmee boeren zelf informatie kunnen verzamelen met betrekking tot onregelmatige zakking van landbouwpercelen', geeft Whale aan.

Sweco blijft op een locatie monitoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer