Bleker+pleit+voor+%27gasminister%27
Nieuws
© Robin Britstra

Bleker pleit voor 'gasminister'

Nederland heeft een gasminister nodig met een wettelijk ijzersterke positie, die de vrije hand krijgt en hulp van een burgerparlement.

Dat stelt Henk Bleker, voormalig gedeputeerde in Groningen en ex-staatssecretaris van Landbouw en Natuur in het Dagblad van het Noorden.

Bleker ziet de chaos rond de schadeproblematiek in Groningen vanwege de gaswinning en de bouwkundige versterking met lede ogen aan. Hij pleit voor een 'lex specialis', een bijzondere wet die boven alle wetten gaat in een bepaald gebied.

Kosten

Hij wil met zijn voorstel de plannen in het aardbevingsgebied kracht bijzetten en de uitvoering versnellen. Alle kosten komen op rekening van de staat. 'Gesteund door de Tweede Kamer moet het een minister zijn die uitsluitend een gasportefeuille heeft. Voor de komende dertig jaar moet er genoeg geld zijn om de klus te klaren', aldus Bleker in het Dagblad van het Noorden.

Daarmee bedoelt hij geen jaarlijks Haags gesoebat over geld. 'Deze 'lex specialis' wordt een grote uitvoeringsoperatie, die garandeert dat er nooit meer over geld gediscussieerd hoeft te worden. Die zekerheid is nodig om het vertrouwen van de Groningers in de overheid te herstellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer