Franse+wet+tegen+prijsstunten+onuitvoerbaar
Analyse
© Carrefour via Twitter

Franse wet tegen prijsstunten onuitvoerbaar

De Franse regering wil het stunten met levensmiddelen door supermarkten aan banden leggen. De aangekondigde prijswet botst echter met de door Europa ingezette koers en zal in de praktijk ook onuitvoerbaar blijken.

In het wetsvoorstel dat de Franse president Emmanuel Macron dit voorjaar zal presenteren komt onder meer een verplichte minimale marge van 10 procent bovenop de inkoopprijs. Bij aanbiedingen mag de korting maximaal 34 procent bedragen. Ook komt er een maximaal productvolume dat via een promotieactie mag worden verkocht.

De prijswet maakt onderdeel uit van een breder herstelprogramma voor het in crisis verkerende Franse platteland. Het gemiddelde boereninkomen is er met 15.000 euro erg laag. In wijn en graan wordt nog goed geboerd, maar circa 30 procent van de Franse agrariërs moet rondkomen van minder dan 350 euro per maand. 20 procent van de boerenbedrijven is verliesgevend.

Wie bepaalt de kostprijs

België kent al een prijswet. Het is daar voor retailers verboden om onder hun inkoopsprijs te verkopen. Landbouwproducten zijn hiervan echter uitgesloten.

'Want wie bepaalt de prijs? De meest efficiënte tomatenteler? Dat betekent dat de helft van zijn collega's niets verdient', zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek van de Belgische Boerenbond. Hij noemt het Franse voorstel 'onuitvoerbaar' noemt. 'Wat als de grote supermarkten besluiten over de grens in te kopen?'

Verder zal de Europese Commissie (EC) kritisch kijken naar het plan van Frankrijk. In Nederland kenden we in het verleden bij levensmiddelen verticale prijsbinding. Onder invloed van Europese mededingingsregels is dit afgeschaft. Het Franse voorstel heeft veel weg van de oude sectorbrede prijsafspraken.

Keten versterken

De EC wil het boereninkomen verbeteren door de positie van boeren in de keten te versterken. Het rapport van oud-Landbouwminister Cees Veerman en zijn Taskforce Agriculturele Markten van eind 2016 is daarvoor leidraad.

Hierbij wordt een grotere rol toebedeeld aan interbranche-organisaties zoals BO Akkerbouw en ZuivelNL en moet er een einde komen aan oneerlijke handelspraktijken. Dit geluid klinkt ook door in het Nederlandse regeerakkoord. Het uiteindelijke doel dat de markt een faire prijs betaalt, heeft op die manier meer kans van slagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer