Klimaat bedreigt stabiele voedselprijzen in 2018

Weerfenomenen, economische tegenwinden en het risico op valutaschommelingen zorgen in 2018 voor instabiele voedselprijzen. Dat concludeert de Rabobank in haar jaarlijkse Global Outlook.

Klimaat+bedreigt+stabiele+voedselprijzen+in+2018
© nieuwe oogst

In haar jaarlijkse Global Outlook-rapport 'Good buy, low prices' analyseert de Rabobank de vooruitzichten voor 13 voedsel- en agrarische grondstoffen. In het rapport wordt gesteld dat alhoewel de wereldwijde voorraden zich op historisch hoog niveau bevinden, de balansen zich verkrappen, wat de mogelijke impact van schokken verergert.

Een weerfenomeen dat grote invloed kan hebben op voedselprijzen is La Niña. Dit kan leiden tot extreme hitte en droogte in graangebieden in Amerika en overstromingen van palmolieplantages in Azië. Volgens het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration bestaat er een kans van bijna 75 procent dat La Niña-effecten zullen versterken en langer van invloed blijven op de winter op het noordelijk halfrond.

Onzekerheid

Andere factoren die een risico voor de stabiliteit van wereldwijde voedselprijzen, zijn de stijgende vrachtkosten en olieprijzen. Daarnaast bestaat er nog altijd onzekerheid over het beleid van de VS ten aanzien van het handelsakkoord NAFTA en de toekomstige handelsrelatie van het Verenigd Koninkrijk met de EU en andere landen na de Brexit.

La Niña een aanbodschok veroorzaken die ook gevolgen heeft voor de voedselprijzen.

Wat betreft de valuta bestaat er een verhoogde kans op een waardestijging van de dollar door het vooruitzicht van nieuwe rentestijgingen in de VS. Dit maakt Amerikaanse export van belangrijke grondstoffen zoals graan en sojabonen minder concurrerend.
Stefan Vogel, Hoofd van Rabobank Agri Commodity Markets Research, stelt dat de grote voorraden van sommige grondstoffen onvoldoende kunnen zijn om de gevolgen van grote gebeurtenissen op te vangen.

'De wereldwijde voorraden van granen en oliezaden zijn momenteel historisch hoog. Dit zorgt voor relatief gunstige prijzen. Er is echter grote onzekerheid in aantocht en er zijn onvoldoende voorraden om de prijzen op niveau te houden in het geval van een grote gebeurtenis. Denk hierbij aan La Niña, waarbij belangrijke landbouwregio's, bijvoorbeeld de VS en Zuid-Amerika, grote problemen ondervinden.'

Relatieve stabiliteit

Volgens Vogel kan La Niña een aanbodschok veroorzaken die ook gevolgen heeft voor de voedselprijzen. 'Producenten moeten daarom op hun hoede zijn om niet gemakzuchtig te worden na jaren van relatieve stabiliteit. Ze moeten vooruit plannen om deze risico's proactief en adequaat aan te pakken.'

Met het oog op afzonderlijke grondstoffen verwacht de Rabobank dat de wereldwijde vraag naar koffie en cacao blijven toenemen. Deze wordt geholpen door een groeiende consumptie van luxe producten in ontwikkelingslanden. Door grote mondiale voorraden zijn hoge prijspieken hier echter onwaarschijnlijk.

De vooruitzichten voor graan zijn in het licht van de huidige prijzen optimistisch. Dit komt door een verwacht wereldwijd tekort van 7,5 miljoen ton, hetgeen aanzet tot het vinden van een nieuwe balans na het dieptepunt dit jaar van het aantal beplante hectares in Amerika.

Boterprijs

In het afgelopen jaar steeg de boterprijs naar recordhoogte. Deze ontwikkeling kan zich in het gunstigste scenario herhalen. De aantrekkende economie zorgt wereldwijd voor een stijgende vraag naar zuivelproducten. Een prijsdrukkend effect gaat uit van de stijgende melkproductie in Europa, de VS en Nieuw-Zeeland. Ook de interventievoorraden mager melkpoeder in de EU dragen daaraan bij, aldus de analyse van Rabobank.

De lage huidige suikerprijzen leiden in het seizoen 2018/2019 mogelijk tot een kleiner suikerbietenareaal. Aangezien veel contracten meerjarig zijn afgesloten zal er in de EU toch een exportoverschot van zo'n miljoen ton suiker ontstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer