LTO Noord Hollands Kroon vraagt om meer ruimte

LTO Noord Hollands Kroon pleit in haar reactie op de gebiedsvisie Wieringermeer voor ruimte om te ondernemen. De afdeling ziet in de conceptvisie nog te veel beperkingen, hoewel in de polder in de visie van de gemeente, het waterschap en de provincie als 'productiegebied' wordt gezien.

LTO+Noord+Hollands+Kroon+vraagt+om+meer+ruimte
© Mike Schellart

Provincie Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben samen een gebiedsvisie gemaakt voor de Wieringermeer om de koers voor het komende decennium uit te zetten. LTO Noord-afdeling Hollands Kroon mag commentaar geven op het concept, zodat ook de agrarische sector haar stempel kan drukken op de uiteindelijke koers.

Het concept werpt nog te veel beperkingen op, reageert de afdeling. 'Wij verwachten verregaande en onwenselijke situaties voor ondernemers binnen Hollands Kroon, die met onverklaarbare grenzen te maken gaan krijgen. Wij pleiten er dan ook voor dat er niet wordt gesproken over specifieke wensen voor de grenzen van de Wieringermeer, maar voor de gemeente Hollands Kroon, de agrarische hoofdstad van het land, als geheel.' De gemeente heeft bovendien al een omgevingsvisie.

Arbeidsmigranten

Zo willen de drie instanties de huisvesting van arbeidsmigranten in de bestaande kernen. De afdeling ziet de arbeiders liever 'dicht bij het werk'. In de conceptvisie staat voorts dat het agrarisch landschap geen bescherming nodig heeft, op het teeltgebied voor de Opperdoezer Ronde na.

De afdeling wil juist dat het agrarisch landschap het uitgangspunt is voor alle andere plannen met het gebied.

Trappelen

'De innovatie in de sector is ongekend. Jonge opvolgers staan te trappelen. Wereldwijd wordt naar onze regio gekeken vanwege onze kennis en kunde, een effect van generatieslang kwalitatief hoogstaande agrarische scholing. Onze pootgoedteelt behoort tot de beste van de wereld', benadrukt de LTO Noord-afdeling in haar reactie.

In de gebiedsvisie zien de drie overheden kansen voor 'experimenten' aan de randen van de polder, zoals een toeristisch gebied bij de IJsselmeerkust en de Amstelmeerrand.

Stresstest

Ook is een 'stresstest' nodig om te kijken hoe klimaatbestendig de polder is. De afdeling vindt dat naar de hele Noordkop moet worden gekeken.

Wat water betreft is de afdeling praktisch. Natuurvriendelijke oevers worden afgewezen, om waterafvoer zoveel mogelijk te garanderen is een tweede schouw aan te raden en het project om zoet water in de Oostpolder te houden, verdient uitbreiding naar de Wieringermeer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer