Windpark W'meer kan turbines bouwen

Windpark Wieringermeer heeft de vergunningen binnen voor de bouw van 99 windmolens in de Wieringermeerpolder.

Windpark+W%27meer+kan+turbines+bouwen
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwer en vicevoorzitter Jacco de Graaf van het Windcollectief is blij. ‘Hiermee gaat de polder in z’n geheel vooruit.’

Windpark Wieringermeer is een samenwerking tussen Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer, dat bestaat uit boeren met een windturbine.

Verspreid

Nu staan de 34 windmolens van Windcollectief Wieringermeer her en der door de polder verspreid, bij de één halverwege een kavel, bij de ander op het erf, zoals bij De Graaf.

‘Met het nieuwe plan zullen 99 windturbines, waarvan 34 van onze leden, in lijnen worden opgesteld. Dat geeft een veel rustiger beeld in het landschap.’

Vermogen

In totaal zullen de nieuwe windturbines 1 miljoen megawattuur windenergie opwekken, goed voor 280.000 huishoudens. De nieuwe turbines zullen ruim drie keer zoveel vermogen hebben. Naar verwachting zal het project een investering vergen van 400 à 500 miljoen euro.

De plannen betekenen dat de turbines op de boerenerven verdwijnen en teruggeplaatst worden in het windpark. ‘De overheden zien solitaire windturbines het liefst verdwijnen uit het landschap', legt De Graaf uit.

'Omdat dit niet zomaar kan, krijgen we nu de kans om een molen in een lijnopstelling te exploiteren in ruil waarvoor we onze huidige locatie laten wegbestemmen door de gemeente. Het alternatief is een sterfhuisconstructie op de huidige locatie’, legt hij uit.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer