Provincie niet achter plan Windpark Wieringermeer

Provincie Noord-Holland heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten het op twee punten niet eens te zijn met het plan voor Windpark Wieringermeer in gemeente Hollands Kroon.

Provincie+niet+achter+plan+Windpark+Wieringermeer
© Nieuwe Oogst

Het provinciebestuur vindt de dubbeldraaiperiode te lang en wil geen alleenstaande windturbine toestaan aan de Groettocht. Gedeputeerde Jaap Bond: 'Het plan van het rijk doet op deze punten afbreuk aan het politieke en maatschappelijke draagvlak voor het Windpark'.

Noord-Holland moet van het rijk 685,5 megawatt windenergie realiseren. In Windpark Wieringermeer wordt ruimte geboden voor ongeveer 300 megawatt. De provincie wil zoveel mogelijk watt’s opwekken door herstructurering van bestaande, solitaire windturbines.

Hierdoor komen er geen windturbines bij, terwijl toch meer windenergie wordt opgewekt. Bovendien verdwijnen dan zoveel mogelijk alleenstaande windturbines uit het landschap. Deze windturbines worden als het meest overlastgevend ervaren, stelt de provincie.

Dubbeldraaien

Om de investering in een nieuwe turbine rendabel te maken mogen vergunninghouders hun oude turbine nog een aantal jaar energie laten draaien voordat deze definitief uit het landschap verdwijnt. Dit wordt de 'dubbeldraaiperiode' genoemd. Het rijk wil deze periode in Wieringermeer verlengen van vijf naar zeven jaar.

Gedeputeerde Tjeerd Talsma: 'Tijdens de dubbeldraaiperiode ontstaat een druk en onrustig landschappelijk beeld in de polder. Dat zijn nota bene de woorden van het rijk zelf. Het is voor onze inwoners totaal onaanvaardbaar dat deze periode nu verlengd wordt'.

Groettocht

Tegen de wens van Gedeputeerde Staten blijft ten zuiden van de provinciale weg N242 één losstaande windturbine mogelijk in de lijnopstelling langs de Groettocht. Bond: 'In onze ogen betreft dit een solitaire turbine waarvan we met het rijk hadden afgesproken dat we dit niet wenselijk vinden'.

Met het oog op het politieke en maatschappelijke draagvlak voor wind op land in het algemeen en het Windpark Wieringermeer in het bijzonder vraagt de provincie het rijk daarom dit besluit te heroverwegen.

Om hun zorgen aan het rijk over te brengen heeft het provinciebestuur een zienswijze ingediend.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer