Zware+druk+op+Kamerlid+Moorlag+om+af+te+treden
Nieuws
© Dirk Hol

Zware druk op Kamerlid Moorlag om af te treden

PvdA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder William Moorlag staat onder zware druk om zijn Kamerzetel op te geven. Vooralsnog weigert hij dat, hij wil een onafhankelijk onderzoek.

Moorlag kwam in opspraak omdat hij in zijn vorige functie als directeur van de Drentse sociale werkplaats Alescon met schijnconstructies heeft gewerkt. De PvdA verzet zich juist tegen constructies die mensen van een vaste baan afhouden.

In de partij ontstond onrust, maar fractievoorzitter Lodewijk Asscher steunde Moorlag tot nu toe. Hij zou als directeur juist zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben willen houden bij de sociale werkplaats waar minder plaats kwam voor permanente tewerkstelling.

Advies partijbestuur

Zaterdag meldde het Algemeen Dagblad echter dat het partijbestuur van de PvdA een 'zwaarwegend advies' heeft gegeven aan de fractie dat Moorlag niet meer kan aanblijven. Een deel van de fractie zou ook aandringen op zijn aftreden.

Moorlag heeft inmiddels een verklaring uitgegeven. Daarin laat hij weten dat hij verantwoording wil afleggen, onder meer in de ledenraad van de PvdA. Daaraan 'onlosmakelijk gekoppeld' wil hij een onafhankelijk onderzoek naar zijn functioneren als directeur van de sociale werkplaats Alescon en als (kandidaat)-Tweede Kamerlid.

Opvolger Dijsselbloem

Moorlag is sinds twee maanden Kamerlid. Hij nam in oktober de zetel in van de onverwacht vertrokken Jeroen Dijsselbloem en is nu onder meer woordvoerder voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer