50+miljoen+euro+extra+voor+handhaving+op+eerlijk+werk
Nieuws
© Nieuwe Oosgt

50 miljoen euro extra voor handhaving op eerlijk werk

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat 50 miljoen euro extra uittrekken voor het aanpakken van uitbuiting van arbeidskrachten in onder meer de landbouw en de bouwsector.

De minister maakte dat dinsdagmiddag bekend tijdens het eerste vragenuur met de nieuwe bewindspersonen in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jasper van Dijk ondervroeg Koolmees over de vermeende misstanden met arbeidskrachten in de glastuinbouw. Dit naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf van afgelopen zaterdag.

Volgens Van Dijk is er sprake van middeleeuwse toestanden in de kassen en spelen onder meer arbeidsbureaus daarbij een kwalijke rol. 'Zelfs bureaus die voorzien zijn van een keurmerk worden in verband gebracht met uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten, zowel op de werkvloer als bij de huisvesting.'

Minister geschokt

Koolmees stelt dat ook hij geschokt is door de berichtgeving in de Telegraaf. De 50 miljoen euro wil hij beschikbaar stellen voor handhaving op eerlijk werk via de inspectiedienst SZW. De focus ligt daarbij op arbeidsuitbuiting in de landbouw en in de bouwsector. Ongeveer 13 miljoen euro van het extra budget is bestemd voor het aanstellen van meer controleurs op arbeidsomstandigheden.

Van Dijk is blij met het extra geld maar pleit er namens de SP wel voor om een einde te maken aan de zelfregulering door de arbeidsbureaus. 'Het is jammer dat er geen vergunningstelsel is, waarbij arbeidsbureaus die in de fout gaan eenvoudigweg hun vergunning kwijt raken. Beter nog is het om als stok achter de deur de directeuren hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor eventuele wandaden.'

Eerlijk belonen

Vooralsnog wil Koolmees echter wel vasthouden aan het systeem van zelfregulering door de arbeidsbureaus. Over de controle op de huisvesting van arbeidsmigranten zegt hij dat er overleg is met gemeenten om daarin samen te werken. 'Dit kabinet gaat er alles aan doen om de uitwassen op de arbeidsmarkt te voorkomen en zich in te zetten voor het eerlijk belonen van de arbeidskrachten', verzekert hij. 'Helaas is dat echter nog geen vanzelfsprekendheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  10 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer