Oppositie wil sneller verduurzamen dan Schouten

De snelheid waarmee de landbouw in Nederland verduurzaamt gaat sommige oppositiepartijen in de Tweede Kamer te langzaam. Minister Schouten kiest liever voor een stap-voor-stapbenadering.

Een onderwerp dat donderdag dat tijdens de begrotingsbehandeling voor het ministerie van Landbouw voorbijkwam was glyfosaat. GroenLinks is teleurgesteld in het Europese 'ja' tegen een nieuwe gebruiksverlenging van 5 jaar.

Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks probeerde de minister te bewegen voor Nederland met een eigen afbouwscenario te komen. Hij wees op de succesvolle reductie van antibiotica in de veehouderij.

'Daarbij ging het om de vraag: in hoeveel jaar zou je welk doel willen bereiken? Het kan zijn dat je daarna constateert dat je slechts 90 procent van je doelen hebt bereikt, maar dan weet je in elk geval dat je dat bereikt hebt', stelde Grashoff.

We praten in de Kamer vaak over tegenstellingen als we het hebben over de voedselproductie

D66-Kamerlid Tjeerd De Groot

Concurrentiekracht

Schouten ambieert een landbouw die duurzaam produceert met behoud van concurrentiekracht. In de akker- en tuinbouw liggen er volgens haar uitdagingen op het terrein van plantgezondheid, vergroening van de gewasbescherming en de klimaatopgave.

In de veehouderij is het volgens de minister de vraag hoe de verduurzaming kan worden versneld. Hierbij is volgens haar ook de consument aan zet. 'Je kunt niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.'

Voor de verduurzaming van de landbouw kiest Schouten voor een stap-voor-stapbenadering. De vijf jaar dat glyfosaat nog gebruikt kan worden, wil ze samen met de sector zoeken naar alternatieven. 'Maar als ik nu al ga zeggen dit is het doel en we gaan het gelijk allemaal halen in die periode, dan ga ik vooruitlopen op innovaties die er mogelijk nog helemaal niet zijn.'

Kringlooplandbouw

Brede steun was er in de Kamer voor een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot die pleit voor een versterking van de kringlooplandbouw in Nederland. Naast de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU zijn ook SGP, SP, GroenLinks, PVV en PvdA hiervan voorstander.

Het voorstel verzoekt minister Carola Schouten onder meer om wettelijke belemmeringen die de kringlooplandbouw nu nog in de weg staan, weg te nemen.

'We praten in de Kamer vaak over tegenstellingen als we het hebben over de voedselproductie. Dit versterkt de langetermijnvisie op de kringlooplandbouw zoals verwoord in het regeerakkoord', aldus De Groot die naar een landbouw wil waarin voedselgewassen als soja en granen niet langer dienen als veevoer. Dit leidt in zijn visie naar een betere kwaliteit mest en een gezondere bodem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer