Kamer hoort deskundigen over insectendaling

De Tweede Kamer gaat in een hoorzitting aandacht besteden aan het bericht dat de aantallen insecten in de afgelopen jaren sterk zijn afgenomen. De Kamercommissie voor EZ heeft dat besloten.

Kamer+hoort+deskundigen+over+insectendaling
© Archief

Vorige week was er in veel media aandacht voor een rapport dat meldt dat in Duitsland de afgelopen 27 jaar driekwart van de insectenpopulatie is verdwenen. In de publieke discussie wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw als belangrijke oorzaak genoemd.

Dinsdag vroegen Partij voor de Dieren en GroenLinks om een speciaal Kamerdebat over de kwestie. Esther Ouwehand (PvdD) wees erop dat de achteruitgang in aantallen insecten in Nederland mogelijk nog erger is dan in Duitsland.

Uitstervingsgolf

'Ik wil dus een debat met de nieuwe minister van Landbouw over hoe we deze uitstervingsgolf tot staan kunnen brengen', aldus Ouwehand. 'We voeren in deze Kamer wel debatten over minder dan een ecologische catastrofe die ons te wachten staat', voegde Rik Grashoff (GL) er aan toe.

Voor een debat op korte termijn kregen ze geen meerderheid. De partijen van de nieuwe regeringscoalitie hielden het tegen, met als belangrijkste argument dat nog veel onduidelijk is over oorzaken van het probleem.

Eerst meer weten

Om daar inzicht in te krijgen, gaat de Kamercommissie voor EZ deskundigen uitnodigen die in een hoorzitting hun mening kunnen geven. 'We willen eerst meer weten over wat er precies aan de hand is en wat we moeten doen', aldus Carla Dik-Faber (CU).

Het gesprek over de insecten wordt gecombineerd met een al eerder geplande hoorzitting over het effect van stikstofneerslag op de biodiversiteit in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer