Kamer+eist+opheldering+over+eiercrisis
Nieuws
© DIRK HOL

Kamer eist opheldering over eiercrisis

In de Tweede Kamer is beroering ontstaan over het handelen van de NVWA en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in de aanpak van de friponil-besmetting.

Woensdag zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) dat de NVWA al in november 2016 op de hoogte was van het gebruik van fipronil in stallen. Het Belgische Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft een memo van de Nederlandse toezichthouder NVWA met die informatie 'per toeval' in handen gekregen, nadat het aan Nederland om informatie had gevraagd.

De memo was geadresseerd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. De Tweede Kamer wil nu opheldering over de memo die suggereert dat de NVWA de waarschuwingen over fipronil heeft onderschat. Inspecteur-generaal Rob van Lint erkende dinsdag tegenover de media dat na de eerste meldingen van fipronil-gebruik in stallen geen vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden bij eieren.

Kamervragen

Er was voor deze week al een schriftelijk overleg gepland over de gang van zaken rond de fipronil-crisis, maar deze is door de beschuldiging vanuit België verder aangescherpt. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet, stelden gezamenlijk vragen over de affaire en willen deze week nog een reactie. 'Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden', aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vroeg de Tweede Kamer zelfs terug te komen van reces voor een debat. Daar was echter niet genoeg steun voor van andere partijen, omdat die eerst antwoorden willen van het kabinet.

Ellende

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand stelt dat de 'ellende voorkomen had kunnen worden' en dat het kabinet bovendien de Kamer niet heeft geïnformeerd. De PvdD eist nu een uitlegbrief voor donderdagmiddag en krijgt steun van GroenLinks en SP.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer