LTO werkt aan regeling zoogkoeien

De LTO-vakgroep Vleesvee overlegt met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over een mogelijk werkbare oplossing voor fosfaatrechten voor zoogkoeien. Dit kost tijd.

LTO+werkt+aan+regeling+zoogkoeien
© Jos Thelosen

LTO-vakgroep Vleesvee en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) bespraken de afgelopen maanden de situatie van jongvee van zoogkoeien met het ministerie van LNV. Hierbij wordt gekeken naar een mogelijke oplossing voor zoogkoeien die uitvoeringstechnisch en juridisch kan en werkbaar is voor de zoogkoeienhouders.

De gesprekken hierover verlopen volgens LTO constructief, maar zijn nog niet afgerond. Vleesveehouders met jongvee zullen dus nog zeker even geduld moeten hebben. Tot er een eventueel alternatief is, zal per januari 2018 het wettelijke kader van fosfaatrechten gelden.

Kalenderjaar

'Het is daarbij goed te beseffen dat verantwoording binnen het fosfaatrechtenstelsel over het gehele kalenderjaar plaatsvindt. Er is dan ook tijd om een eventuele alternatieve richting goed en zorgvuldig uit te werken', stelt Mark Heijmans van LTO.

Voorzitter Wouter Hartendorf van de LTO-vakgroep Vleesvee is blij dat er nog overleg mogelijk is.

'Met rechten heeft de sector geen toekomst. Stel dat een bedrijf in referentiejaar 2015 pech had met weinig kalveren of juist veel stierkalveren, dan heeft het bedrijf wellicht fosfaatrechten nodig voor de extra vaarskalveren van dit jaar. Het wordt te gortig wanneer een ondernemer een paar duizend euro moet betalen om een halve pink extra te mogen houden, de marges per zoogkoe zijn enkele honderden euro's per jaar.'

Vrijstelling

Ook voor de zeldzame landbouwhuisdierrassen is vooralsnog geen oplossing. Het is de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) niet gelukt om de vrijstelling die ex-staatssecretaris Martijn van Dam verstrekte voor het fosfaatreductieplan, voort te zetten richting fosfaatrechten.

De teleurgestelde SZH-voorzitter Geert Boink waarschuwt voor de gevolgen: 'Uit een door SZH gehouden enquête onder houders van zeldzame koeien blijkt dat een derde van hen de zeldzame koeien laat slachten, inkruisen of afvoeren.'

SZH zet het overleg met het ministerie voort, verzekert Boink: 'Het probleem betreft maar een heel kleine groep van in totaal 3.000 tot 5.000 melkveekoeien. Terwijl Europa er alles aan doet om de agro-biodiversiteit zoals zeldzame landbouwhuisdierrassen te behouden, is er in de nieuwe fosfaatwetgeving geen enkele ruimte voor bescherming van ons levend erfgoed.'

Volgens Boink werden de koeien dit voorjaar van de slacht gered door de Kamer en Van Dam maar dat blijkt achteraf alleen uitstel van executie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer