Innovatieve melkveehouder wil extra fosfaatrechten

Melkveehouders van Innovatief Uit de Knel overhandigden dinsdag een petitie aan de Vaste Kamercommissie Landbouw van de Tweede Kamer. Zij pleiten voor extra fosfaatrechten voor innovatieve bedrijven, zonder dat andere ondernemers hiervoor rechten moeten inleveren.

Deze ondernemers hadden hun stal pas af of waren nog aan het bouwen toen op 2 juli 2015 werd het stelsel van fosfaatrechten werd afgekondigd. Hierdoor hadden ze op deze referentiedatum een onderbezette stal of hadden ze deze datum het aantal koeien van de oude stal. Dit leidt eveneens tot een onderbezetting in de nieuwe.

Volgens Innovatief Uit de Knel wordt met de wet van de fosfaatrechten voorbij gegaan aan bedrijven die flink hebben geïnvesteerd in een duurzame toekomst en reeds jaren terug onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan. De wet voorziet niet in een adequate knelgevallenregeling voor deze pakweg 700 bedrijven.

Zeven aanbevelingen

De ondernemers presenteerden gisteren zeven aanbevelingen. Zo pleiten ze voor correctie op het fosfaatplafond vanuit Brussel voor de geëxporteerde fosfaat naar fosfaatarme gebieden. Deze extra fosfaatrechten kunnen ten goede komen voor de knelgevallen.

Verder zien ze graag een eenmalige mogelijkheid om varkensfosfaat om te wisselen naar melkveefosfaat en zou interne saldering, binnen het bedrijf de varkenstapel salderen en de melkveetak te optimaliseren.

Knelgevallen

Daarnaast willen ze een regeling voor bedrijven met een nieuwe stal in aanbouw op 2 juli 2015, ook voor ondernemers die op dat moment nog geen melk leverden en willen ze dat de afroming bij de verkoop van fosfaatrechten wordt ingezet voor knelgevallen.

Ook moet het volgens de ondernemers mogelijk zijn om fosfaatrechten te leasen. Dit kan kan uitkomst bieden voor knelgevallen. Daarbij willen ze een alternatieve afromingsregeling voor leaserechten, omdat die niet beschikbaar komen wanneer ze jaarlijks tien procent worden afgeroomd.

Struikelen

Tot slot zien ze graag maatwerk met betrekking tot de heffingen in het kader van de Regeling Fosfaatreductie 2017. Als gevolg van hun liquiditeitstekort zouden knelgevallen over deze heffing kunnen struikelen, voordat wordt gekeken naar een structurele oplossing.

Woordvoerder Henk Antonissen benadrukt dat een knelgevallenregeling niet te koste mag gaan van andere ondernemers. 'Essentieel is dat bij alle zeven oplossingsrichtingen collega-melkveehouders niet worden aangesproken op een extra korting om de knelgevallen te voorzien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer