Countus: geen afschrijving op fosfaatrechten

Fosfaatrechten worden voorlopig niet fiscaal afschrijfbaar, meldt Countus. Verder kan er ook in 2017 nog niet worden afgeschreven op de investering in varkens- en pluimveerechten.

Countus%3A+geen+afschrijving+op+fosfaatrechten
© Twan Wiermans

Dat laat senior belastingadviseur Alies Visscher van Countus weten na gesprekken met het ministerie van Financiën. Vanuit dit departement en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt dit bericht nog niet officieel bevestigd. LTO Nederland heeft de afgelopen periode flink gelobbyd voor de afschrijving.

Visscher meldt echter dat Financiën dat varkens- en pluimveerechten niet afgeschreven mogen worden in 2017 zolang er geen nieuwe einddatum door deze stelsels is vastgesteld.

Geen einddatum

Over fosfaatrechten voor de melkveehouderij wordt gemeld dat deze niet opgenomen zijn in de Landelijke Landbouwnormen 2017, omdat ze nog niet bestaan en de rechten pas in 2018 toegekend worden. Ook voor deze rechten is nog geen einddatum vastgesteld.

Dit is volgens Visscher vooralsnog het standpunt van het ministerie van Financiën. Overleg met LNV vindt nog plaats. Ook kan de Tweede Kamer Financiën nog overhalen een ander standpunt in te nemen. Het is echter nog de vraag of daar een meerderheid voor te vinden is.

Afwijken

Visscher stelt dat het ministerie kan afwijken van de Landelijke Landbouwnormen. 'Ten aanzien van het afschrijven van productierechten zal dit de nodige discussie opleveren met de Belastingdienst en zal mogelijk een bezwaarprocedure gevolgd moeten worden.

'Hierbij lijkt in de huidige situatie de kans dat productierechten welke gekocht zijn in 2017 of 2018 alsnog afgeschreven mogen worden klein', aldus de belastingadviseur.

Rechter

De Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus VLB laat weten naar de rechter te stappen om alsnog een afschrijvingsregeling voor de fosfaatrechten te bewerkstelligen. De VLB bestaat uit de agrarische accountants- en advieskantoren van ABAB, Acconavm, Alfa, Countus en Flynth.

De VLB stelt zich op het standpunt dat het een tijdelijke regeling betreft waardoor wel op een investering in fosfaatrechten kan worden afgeschreven. Melkveehouders die nu voor de keuze staan om te investeren in fosfaatrechten zien zich hierdoor geconfronteerd met een onzekere factor waardoor het nog lastiger wordt om het investeringsplan financieel rond te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer