Emissie bollenteelt Drentsche Aa valt mee

De eerste resultaten van de waterkwaliteitmonitoring naast bollenpercelen in het Drentsche Aa-gebied geven een positief beeld. De bijdrage van bollentelers aan het voorkomen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater bij het innamepunt voor drinkwater lijkt mee te vallen.

Emissie+bollenteelt+Drentsche+Aa+valt+mee
© SMK

Uit de metingen door waterschap Hunze en Aa's in de afgelopen zomer lijkt er geen directe relatie te zijn tussen toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en het aantreffen ervan in de sloot. Middelen die op een bollenperceel in het groeiseizoen wekelijks zijn gebruikt, zijn een enkele keer aangetroffen in de nabijgelegen sloot.

Sommige stoffen worden ook pas weken of maanden later aangetroffen dan op het moment van toepassen. 'Het lijkt erop dat uit- of afspoeling bij buien of door beregening een belangrijke emissieroute is', stelt projectleider Yvonne Gooijer van adviesbureau CLM vast.

Kennis

In 2018 gaat het waterschap daarom samen met de telers specifiek op deze aspecten bemonsteren. Met deze kennis kunnen bollentelers dan ook op deze route hun emissie te verminderen.

Om een indicatie te geven van eventuele emissie vanuit bollenpercelen heeft het waterschap in de zomer vier keer watermonsters genomen op willekeurige momenten in een sloot naast een lelieperceel. In de metingen zijn vier stoffen aangetroffen die daar zijn toegepast. Het gaat hierbij om herbiciden en een insecticide. Er is ook een viertal stoffen gevonden in het slootwater die niet op het perceel zijn gebruikt.

Concentraties

'De aangetroffen concentraties in de genomen monsters waren dermate laag dat het niet aannemelijk is dat dit tot normoverschrijdingen zal leiden bij het innamepunt', stelt Gooijer vast. Toch worden regelmatig gewasbeschermingsmiddelen in normoverschrijdende concentraties aangetroffen bij het innamestation 'De Punt' van Waterbedrijf Groningen.

Enkele aangetroffen stoffen worden niet alleen in de bollenteelt gebruikt, maar ook in bieten-, mais- en in de uienteelt. 'Het is dan ook niet gezegd dat de bollenteelt verantwoordelijk is voor de overschrijdingen', stelt Gooijer.

Gebiedspartijen

Binnen het Uitvoeringsprogramma Drentsche Aa worden alle gebiedspartijen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, gestimuleerd om emissie en gebruik te verminderen. Het gaat om gemeenten, bedrijven, inwoners en de landbouw.

Bollentelers in het Drentsche Aa-gebied kiezen inmiddels zoveel mogelijk percelen zonder watervoerende sloot ernaast en proberen het middelengebruik en de uitstoot verder te verminderen. Dit is ook van belang voor het verminderen van de risico's voor het waterleven. De ecologische normen zijn voor insecticiden namelijk strenger dan de drinkwaternorm.

Meetwaarde

Het samen met de bollentelers uitvoeren van de meetcampagne in 2018 heeft een grote meerwaarde voor zowel de telers als voor het waterschap, geeft Gooijer aan. 'De resultaten zijn direct herkenbaar voor de telers en bieden inzicht in de effecten van hun manier van handelen op de waterkwaliteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer