Gebruik insecticiden daalt waar fungiciden stijgt

Het gebruik van insecticiden in Nederland is de afgelopen 25 jaar sterk gedaald. De inzet van fungicide is daarentegen in die periode gestegen.

Gebruik+insecticiden+daalt+waar+fungiciden+stijgt
© Nieuwe Oogst

Dat heeft de Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) dinsdag bekend gemaakt. Nederland is in de afgelopen 25 jaar ook iets meer herbiciden gaan gebruiken, terwijl de verkoop van overige middelen licht is gedaald.

Nefyto presenteerde de cijfers tijdens de jaarvergadering van de stichting die in Naaldwijk werd gehouden. De daling bij insecticiden (van 450 ton begin jaren '90 naar 160 ton nu) is volgens Nefyto te danken aan het feit dat gebruikers steeds meer middelen inzetten die in een lage dosering worden toegepast. Daarnaast is de opkomst van effectievezaadbehandelingsinsecticiden, waaronder neonicotinoïden, oorzaak van de teruggang, zegt Nefyto. 'Hierdoor is de afzet van insecticiden die volvelds worden toegepast, flink gedaald.'

Breedwerkende middelen

In tegenstelling tot de ontwikkeling bij insecticiden, vallen de benutters van fungiciden nog steeds terug op breedwerkende middelen. 'Kenmerkend voor fungiciden is dat het gebruik hiervan voortdurend een zoektocht is naar het vermijden van resistentieontwikkeling', zegt Jo Ottenheim van Nefyto. In 1990 verkochten middelenfabrikanten zo'n 3.000 ton actieve stof; vorig jaar was dat ongeveer 4.000 ton.

Op het terrein van de herbiciden zijn de breedwerkende middelen vrijwel verdwenen. Hierdoor worden meer bestrijdingsmiddelen verkocht die specifieker werken. 'Per saldo zijn meer verschillende middelen nodig voor hetzelfde resultaat', verklaart Nefyto de lichte stijging in deze groep. 'Eén van de weinige nog toegelaten breedwerkende actieve stoffen is glyfosaat. Vanwege die brede werking is de afzet hiervan toegenomen.'

Het bijna niet meer gebruiken van fumigantia tegen aaltjes ligt ten grondslag aan de dalingvan de inzet van de overige gewasbeschermingsmiddelen sinds 1990. Dichloorpropeen is weggevallen als middel en metamnatrium wordt nauwelijks nog toegepast.

Kilo's

De afzetcijfers die Nefyto heeft bekendgemaakt, zijn in kilo's. 'Er is wel een trend uit te herleiden', aldus Nefyto, 'maar ze zeggen niets over de werkzaamheid en nevenwerkingen. Evenmin zeggen ze wat over de milieubelasting.' Nefyto heeft toch kilocijfers gepubliceerd omdat maatschappelijke organisaties daarom vragen, aldus Ottenheim.

De getallen van Nefyto gelden voor de verkoop in heel Nederland. Welk aandeel de land- en tuinbouw hierin hebben, is niet precies te zeggen, stelt de stichting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer