NVWA mag opeenstapeling middelen niet beoordelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geen wettelijke basis om te kijken naar de cumulatieve (opgetelde) blootstelling van gewasbeschermingsmiddelen.

NVWA+mag+opeenstapeling+middelen+niet+beoordelen
© Nieuwe Oogst

Wel wordt bij de vaststelling van de maximum residuwaarde rekening gehouden met de optelling van blootstelling aan een stof via verschillende levensmiddelen.

Dat schrijft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding waren vragen over met het cocktaileffect van gewasbeschermingsmiddelen op aardbeien.

Residuwaarden

De NVWA controleert of resten van gewasbeschermingsmiddelen op levensmiddelen die in Nederland op de markt komen de maximum residuwaarde niet overschrijden. De maximum residuwaarde geeft aan wat het maximale gehalte is van een residu van een werkzame stof dat op een gewas mag achterblijven, zonder dat de gezondheid van mensen een risico loopt.

Deze maximum residulimieten worden in Europees verband vastgesteld en gelden voor specifieke combinaties van gewasbeschermingsmiddelen en levensmiddelen. Deze waarden gelden dus voor residuen van afzonderlijke werkzame stoffen. De Verordening voorziet niet in maximum residulimieten die rekening houden met combinaties van stoffen (cocktails).

Studies

Momenteel is de European Food Safety Authority (EFSA) in samenwerking met onder andere het RIVM bezig met het opstellen van zogenaamde Cumulative Assessment Groups. Dit zijn groepen van werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen die schadelijke effecten kunnen hebben op dezelfde organen of orgaansystemen.

'Dit zijn zeer complexe wetenschappelijke studies die veel tijd kosten. Daarnaast zijn er nog veel onzekerheden in de ontwikkelde methode geconstateerd. Dit vraagt om verfijning van de methode. Hieraan is de laatste jaren hard gewerkt, mede door Nederland', schrijft Bruins in de brief.

Zorgvuldig

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er flinke stappen worden gezet en dat de resultaten bruikbaar zullen zijn voor het maken van de risico-inschattingen van combinaties van werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen. 'Ik hecht er waarde aan dat dit snel maar ook zorgvuldig gebeurt', aldus Bruins.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer