Fruitsector+claimt+De+Fruitigste+te+zijn
Achtergrond
© Vidiphoto

Fruitsector claimt De Fruitigste te zijn

De fruitsector is De Fruitigste. Met een imagocampagne wil de sector dit blijvend tussen de oren van de consument krijgen. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) staat positief tegenover zo'n campagne en het lijkt erop dat de leden erin mee willen.

Het klinkt te logisch voor woorden: de fruitteelt is de fruitigste sector van allemaal. Toch claimen andere producten juist vaak fruitig te zijn, zoals yoghurt met smaakjes, frisdrank en zelfs snoepjes.

Volgens Lard Breebaart van campagnebureau Food Cabinet is het nodig om actief te communiceren over de gezonde en lekkere kant van fruit. Als consumenten regelmatig tegen de boodschap aanlopen hoe goed fruit is, kopen en eten ze de producten van de sector met een goed gevoel. 'Maar we moeten de campagne doen met een positieve boodschap en niet met een wijzend vingertje', stelt Breebaart.

Imago

Dat een dergelijke strategie goed uitpakt voor het imago van voedsel, blijkt uit andere campagnes van het bureau. Met 'Power to the pieper' zette de sector de aardappel als no-nonsenseproduct van de Nederlandse akkerbouw neer. De campagne straalde uit dat je een bewuste en gezonde keuze deed met de aardappel op tafel en dat daar geen exotische superfoods tegenop konden.

We moeten de campagne doen met een positieve boodschap en niet met een wijzend vingertje

Lard Breebaart, campagnebureau Food Cabinet

Met 'Break free, eat broccoli' kwam datzelfde bovendrijven en met de campagne voor kleurrijke, lekkere en gezonde groente 'Ga voor kleur' is het hetzelfde.

Boodschap

Volgens Breebaart is de boodschap van De Fruitigste dat de sector laat zien sterk in zijn schoenen te staan en dat de fruittelers de consument opzoeken. 'Met een actieve houding betrekken we de rest van Nederland bij ons product. Deel van de aanpak is dat we slimmer communiceren en kennis delen en dat we het debat opzoeken.'

Van een dergelijke campagne profiteert de hele sector en niet alleen het betalende deel ervan. Een dergelijke campagne kost een ton per jaar. De leden van de NFO brengen dat bedrag op. In december zullen zij op de ledenvergadering besluiten of het doorgaat. Voorzitter Michiel Gerritsen van de NFO is positief in zijn advies naar de leden. Leden hebben een streepje voor bij de campagne.

Workshops

De workshops over slimmer vermarkten van het fruitigste fruit richten zich op de leden-telers en de behandeling van maatschappelijke thema's en het 'opkrikken' van het sectorimago richt zich op dezelfde groep. 'Alleen de leden maken gebruik van de bijeenkomsten en de toolbox van De Fruitigste.'

De NFO-voorzitter noemt kwaliteit als een voortdurend punt van aandacht. Hij wil daarom kwaliteit op de prioriteitenlijst hebben en daarnaast werken aan een positief imago.

Deuk oplopen

Het imago van fruit kan een stevige deuk oplopen door een voedselschandaal of negatieve berichten in de media. Volgens Nicolette Quaedvlieg van het GroentenFruit Huis staat de sector daarom klaar met andere ketenpartners om in geval van calamiteiten direct te reageren. Een snelle reactie op een crisissituatie kan veel schade voorkomen, zegt zij.

Samen met partners uit retail, handel en teelt haalt een crisisteam de angel uit zaken, spreken ketenpartners dezelfde boodschap. 'Je moet elkaar niet afvallen en geen zaken gaan uitvechten voor de camera, als er echt een crisis is.'

Rust herstellen

Bij verdenkingen is het vooral belangrijk dat onafhankelijke partijen de rust herstellen, zoals overheden of deskundigen van kennisinstellingen. Bij veruit de meeste voedselzaken blijkt het altijd nog gezonder om wel fruit en groente te eten dan het te laten staan. Dat moet de consument weten, vindt de NFO en de voorgestelde imagocampagne wijst daarbij op de positieve kant van vers fruit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer