Duitser+kiest+het+liefst+voor+appel
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Duitser kiest het liefst voor appel

De appel is de meest gegeten fruitsoort in Duitsland blijkt uit een enquête van het Sinus-instituut en YouGov. Het ras Golden Delicious is het meest in trek.

De appel voert in Duitsland de ranglijst aan van meest gegeten fruitsoort. Onderzoek van de bureaus Sinus in Heidelberg en YouGov in Keulen toont aan dat 79 procent van de Duitsers op zijn minst af en toe een appel eet.

Bananen en aardbeien staan met respectievelijk 78 en 77 procent tweede en derde op de ranglijst. Inwoners van de Bondsrepubliek zijn het er ook in grote meerderheid (75 procent) over eens dat een appel gezond is.

De ideale appel

Over hoe de ideale appel eruit ziet, is de Duitse bevolking verdeeld: 38 procent heeft voorkeur voor meerkleurige appels, terwijl een derde kiest voor rode. Eén op de vijf Duitse consumenten eet het liefst een groene appel. De fruitsoort wordt door driekwart met schil verorberd, tonen de cijfers van de onderzoeksinstellingen aan.

Een zoete appel is veruit het populairst in de Bondsrepubliek. Bijna de helft van de ondervraagde consumenten heeft een voorkeur voor deze smaak. Een kwart bijt liever in een zure appel, terwijl zo'n drie op de tien Duitsers van beide soorten houdt.

Het belangrijkste appelras in Duitsland is Golden Delicious, die door 86 procent bij herhaling wordt gegeten. Daarna volgen de rassen Boskoop (83 procent), Granny Smith (80 procent), Jonagold (79 procent) en Elstar (75 procent).

Herkomst

De onderzoekers peilden ook hoe belangrijk Duitsers de herkomst van fruit vinden. Driekwart hecht er zeer aan dat de appel uit Duitsland of de regio komt. Of een appel biologisch is, weegt minder zwaar: ongeveer de helft zegt dit op prijs te stellen. Fair Trade noemt 44 procent als overweging voor aankoop.

Deze percentages zijn niet zo hoog als in Oostenrijk, constateren de onderzoekers. Negen op de tien Oostenrijkers vindt het belangrijk dat de appels uit eigen land of regio komen. Zeven op de tien noemt biologisch als criterium, terwijl Fair Trade dat bij één op de twee Oostenrijkers is.

De Nederlandse export van appels naar Duitsland is tanende. Vorig jaar ging 23,6 miljoen kilo de grens over. In 2014 was dat nog 29,6 miljoen kilo. Met appels richten Nederlandse telers zich steeds meer op de thuismarkt, blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis.

De Nederlandse fruitsector zet wel veel meer in op de verkoop van Conference-peren in het buurland. Gezamenlijk met België zijn er promotiecampagnes in Duitsland. Peren staan in de Bondsrepubliek op de negende plaats in de ranglijst van populaire fruitsoorten. Van de Duitse consumenten zegt 57 procent bij herhaling peren te eten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer