Dierenbescherming wil erkenning relatie kalf en melk

Kalveren zijn een bijproduct van de melkveehouderij en kalverhouders zorgen voor een optimale verwaardering daarvan. Die onderlinge afhankelijkheid - zonder kalf geen melk- verdient meer erkenning, stelt de Dierenbescherming.

Dierenbescherming+wil+erkenning+relatie+kalf+en+melk
© Twan Wiermans

De meeste Nederlanders staan onvoldoende bij stil bij de relatie die er is tussen beide sectoren. 'Binnen de Dierenbescherming hebben wij het er ook over dat het vreemd is dat bij zo'n enorm zuivelproducerend land als Nederland mensen zich niet realiseren dat de kalverhouderij er onlosmakelijk bij hoort', zegt Bert van den Berg van Dierenbescherming. Hij pleit ervoor de band tussen beide sectoren op een positieve manier te belichten.

De programmamanager bij de Dierenbescherming zou het liefst zien dat een supermarkt van een concept met Nederlands kalfsvlees haar vlaggenschip maakt. Net zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurt met eieren en vlees uit de duurzame, circulaire kippenstal Kipster.

Zuigende werking

'Daar gaat een zuigende werking van uit', zegt Van den Berg, die 3 oktober sprak in Voorthuizen tijdens een seminar dat Rabobank Agrarisch Centrum Apeldoorn en Salland en Rabobank Food & Agri-team Vallei en Eem organiseerden.

De kalverhouderij ligt in Nederland onder een vergrootglas. Onterecht hebben veel consumenten nog het beeld van kistkalveren op hun netvlies, terwijl de Nederlandse kalverhouderij internationaal gezien vooroploopt als het gaat om transparantie, veiligheid, dierenwelzijn en duurzaamheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer