Melk verwarmt woonhuis

Met de warmte uit de melk verwarmen melkveehouders Jan Borgman en Erna Roeterdink uit Vierakker hun huis. Dat gebeurt met een ECO 200 systeem.

Ze staan ook wel bekend als de fotonenboeren. 'Wij melken met melkrobots en vanuit de robot gaat de melk via een warmtewisselaar naar de melktank. In de wisselaar wordt de warmte uit de melk gehaald', vertelt Jan Borgman.

'Met het ECO 200 systeem maken we dus kou en warmte. Met de kou koelen we de melk en met de warmte verwarmen we het woonhuis en de warmwatervoorzienning.'

Borgman: ECO 200 systemen zijn niet helemaal nieuw. Maar de primeur is dat dit de eerste is die werkt met CO2 als koelvloeistof.' Donderdag wordt het systeem geopend, vrijdag is er een open dag waar iedereen het systeem kan bekijken.LTO-leden kunnen dit systeem met korting afnemen via LTO Ledenvoordeel.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer