Brussel+wil+Europees+landbouwbeleid+flexibiliseren
Nieuws
© Europese Commissie

Brussel wil Europees landbouwbeleid flexibiliseren

Lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten in de toekomst eigen strategische keuzes kunnen maken voor hun landbouwsector. De landbouwplannen van de lidstaten moeten wel zijn afgestemd op gezamenlijke doelstellingen als het klimaatbeleid.

'We zijn tot de conclusie gekomen dat een uniforme benadering van de implementatie niet altijd geschikt is voor een unie van 500 miljoen burgers,' aldus Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) woensdag op een persconferentie in Brussel. 'We nemen de gedurfde stap om lidstaten meer subsidiariteit te geven.'

De Eurocommissaris zei dat vooral het 'vergroenen' van het landbouwbeleid niet geschikt was voor een one-size-fits-all-aanpak. 'We zullen lidstaten toelaten om de maatregelen te bepalen die het beste passen bij hun regionale context. Maatregelen die zijn toegespitst op de lokale omstandigheden zullen meer opleveren voor het milieu en klimaat.'

Nieuwe model

Nationale regeringen zoals de Nederlandse zouden onder het nieuwe model plannen moeten maken waarin duidelijk wordt hoe zij gezamenlijke EU-doelstellingen zouden halen. Die plannen moeten worden goedgekeurd door de Commissie. Hogan: 'Lidstaten zullen ongeveer achttien maanden de tijd hebben voordat die plannen moeten worden uitgevoerd om dit te bespreken.'

Volgens Hogan ligt de verantwoordelijkheid om de EU-doelen te halen bij de lidstaten. Maar hij benadrukte dat de Europese Commissie nog altijd verantwoordelijk zal zijn voor het beleid. Zijn directe meerdere in de Europese Commissie, banencommissaris Jyrki Katainen, verwoordde het als volgt: 'Wat we doen, zal hier worden bepaald, hoe we het doen zal meer op nationaal niveau worden bepaald. Het beleid blijft hier, maar de implementatie zal meer in de handen van de lidstaten zijn.'

Voorschot

Hogan en Katainen spraken bij de presentatie van een strategiedocument van de Europese Commissie over de toekomst van het EU-landbouwbeleid, dat woensdag werd gepubliceerd. Het beleid zal hervormd worden voor de periode na 2020. Het document zelf is een voorschot; daadwerkelijke voorstellen volgen in de zomer van 2018.

Ook is nog onduidelijk hoeveel geld er beschikbaar zal zijn in de EU-begroting na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk. Hogan zei dan ook dat zijn collega verantwoordelijk voor de begroting hem uitdrukkelijk had gezegd dat hij in het document geen bedragen mocht noemen. Tevens benadrukte hij dat het EU-landbouwbeleid 'marktgeoriënteerd' zal blijven, waarmee hij een terugkeer naar quota indirect uitsloot.

Onzekerheden

De Europese Commissie voorziet voor de landbouw veel uitdagingen, zoals klimaatverandering, prijsschommelingen, politieke en economische onzekerheid en het toenemende belang van de wereldhandel. Daarbij komen nog de gevolgen van de Brexit. Naast dat dit een flinke hap neemt uit het EU-budget is er ook nog geen nieuw handelsakkoord met de Britten.

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer