%27Schaf+GLB%2Dhectaretoeslag+af%27
Nieuws
© Peter Smit

'Schaf GLB-hectaretoeslag af'

'De GLB-betalingsrechten hebben hun langste tijd gehad. Er zouden toeslagen voor in de plaats moeten komen om boeren zodoende positieve prikkels te geven.'

Dat zei Dirk Strijker, hoogleraar plattelandseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen, op de landbouwborrel dinsdag in Brussel, deze keer georganiseerd door VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Strijker bezet de Mansholt-leerstoel in Groningen.

Het huidige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) loopt tot 2020. In de loop van 2018 worden voorstellen van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan verwacht voor de periode 2021-2027. In Nederland omvat het huidige GLB jaarlijks bijna 1 miljard euro, inclusief cofinanciering van projecten door het ministerie van Economische Zaken, waterschappen en provincies. Ook steekt de EU geld in marktbeleid, bijvoorbeeld opslag van mageremelkpoeder.

Platteland

'Geld uit vaste betalingen zakt altijd weg in de kostprijs', stelt Strijker. 'Dat geldt altijd voor voorspelbaar beleid.' Hij pleitte er ook voor om het plattelandsbeleid (POP) te renationaliseren, waarmee hij wil zeggen daar geen EU-geld meer in te stoppen. Het plattelandsbeleid moet zich volgens de hoogleraar ook richten op niet-agrarische bedrijven.

Op de vraag van LTO-beleidsspecialist Klaas Johan Osinga of de regie over dat plattelandsbeleid in Den Haag of in de provincies moet liggen, kwam Strijker niet met een duidelijk antwoord.

Voedselbeleid

Wel was de hoogleraar uitgesproken over de lobby voor een voedselbeleid, die met name door Wageningen University & Research wordt gevoerd. 'Voedingspatronen verschillen per land. Dat moet je niet Europees willen regelen. Dan vervreemdt Brussel zich van de burgers.'

Behoud van een gelijk speelveld in Europa, crisismanagement en steun aan jonge agrariërs zijn voor Strijker wel weer belangrijke punten in het toekomstig GLB.

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer