Hoogleraar: fosfaatefficiënte koe is te fokken

Een fosfaatefficiënte koe is volgens hoogleraar Henk Bovenhuis te fokken. Daarbij is een grote rol weggelegd voor genetica. Die kan bijdragen aan de productie van melk met een bijzondere samenstelling.

Hoogleraar%3A+fosfaateffici%C3%ABnte+koe+is+te+fokken
© pixabay

Dat stelde hoogleraar Henk Bovenhuis donderdag tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research. 'De fosforbehoefte verschilt sterk per koe. Inspelen op de genetica achter die verschillen kan de fosfaatefficiency van de Nederlandse zuivelsector sterk verbeteren.'

Ook bij andere mineralen is volgens hem de genetische variatie tussen koeien groot. Een teveel aan mineralen leidt tot inefficiëntie, maar een tekort leidt tot gezondheidsproblemen. Genetische informatie draagt bij aan het voorspellen van de verschillen in de mineralenbehoefte.

Mineralenhuishouding

Aanvullende informatie komt uit infrarood analyses van de melk. 'De twee gecombineerde informatiebronnen, genomica en infrarood analyses, maken dat we de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter kunnen voorspellen', vertelde Bovenhuis.

'Iets vergelijkbaars geldt voor methaanemissies. Terugdringen van dat broeikasgas is van groot belang voor de zuivelsector. Als we de genetische verschillen meenemen in onze berekeningen, kunnen we de methaanuitstoot van individuele koeien waarschijnlijk beter inschatten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer