Verhuur+moet+verleiden+tot+kopen+extra+pak+melk
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

Verhuur moet verleiden tot kopen extra pak melk

Eefje Bouma (25) verhuurt met haar ouders en buurman De Pronkkeamer Skrins in Easterlittens. Het draait haar daarbij vooral om verbetering van het imago van de melkveehouderij.

De kop-hals-rompboerderij in Easterlittens, tussen Leeuwarden en Bolsward, ligt zo'n 200 meter van het 200 koeien tellende melkveebedrijf dat Eefje Bouma in maatschap met haar Aise en Anneke Bouma runt. Via een authentieke hal komen de gasten de vakantieboerderij binnen.

Een steile trap leidt de bezoekers naar de ruime opkamer, waar de schouw is hersteld met Friese vierpastegels en grote ramen een weids uitzicht bieden over het grasland. 'In de zomer laten we hiervoor vaak de dertig schapen grazen. Wanneer we dan met biks aan komen lopen, staan de gasten te kijken. Wij hebben niet in de gaten dat dat voor hen zo bijzonder is. Zij genieten er enorm van', geeft Bouma aan.

Behoud pand

Sinds dit jaar heeft ze samen met haar ouders en buurman Wim Hiemstra een maatschap om de oude boerderij te verhuren. Reden hiervoor was niet zozeer om extra inkomen te genereren, maar meer voor behoud van het karakteristieke pand en niet op de laatste plaats imagoverbetering van de melkveehouderij, stelt Bouma.

'Vaak beginnen mensen een neventak omdat het met de koeien iets minder gaat. Ons melkveebedrijf draait echter hartstikke goed. Wij moeten het verdienen met een gezond koppel koeien. Dat willen we graag aan andere mensen laten zien.'

Genuanceerder

Mensen gaan volgens haar genuanceerder weg, dan ze zijn gekomen. 'Ze hebben een week lang gezien dat wij goed voor onze dieren zorgen. En wij hopen dat ze na hun verblijf een extra pak melk van Campina kopen', lacht ze.

Daarnaast vindt ze ook de samenwerking met de buurman, die in de hals van de boerderij woont, van wezenlijk belang. 'We versterken elkaar. De buurman ontvangt de gasten. Die persoonlijke ontvangst en een verse bos bloemen op tafel waarderen de mensen heel erg. Daar hebben wij vaak geen tijd voor. En met een overall aan mensen ontvangen, dat willen we liever niet.'

Ander vak

Haar ouders geven rondleidingen over het agrarisch bedrijf, Bouma is verantwoordelijk voor promotie en de boekingen. Dat vergt nogal wat inspanning, ervaart ze. 'Ik heb een heel ander vak geleerd. Dat er een kalfje wordt geboren, vind ik heel gewoon. Maar gasten beleven dat heel anders. Als ik een foto van het kalfje op Facebook plaats, zorgt dat meteen voor extra likes op onze Facebook-pagina.'

Ook kunnen gasten het jaarverslag van de plaatselijke vogelwacht lezen. 'Wij doen zelf ook aan weidevogelbeheer, mijn vader heeft 2 hectare plasdras aangelegd. Het levert economisch niets op, maar je creëert zo misschien wel meer draagvlak voor de melkveehouderijsector.'

Webcam

Een consulent van Leeuwarden 2018 - Leeuwarden is volgend jaar culturele hoofdstad van Europa - tipte haar om een webcam in de Pronkkeamer te hangen zodat potentiële gasten ook op social media het landschap rondom de boerderij in Easterlittens kunnen zien. 'Met die tips kan ik wat. ik werk hun lijstje af. Ik ben benieuwd of dat volgend jaar extra gasten oplevert.'

Tot in de herfst was de bezettingsgraad 'heel goed'. 'Alle weken zaten we vol. Maar deze maand is het wat lastig. Iemand gaf al aan dat mensen aan het sparen zijn voor de dure kerstmaand', stelt Eefje Bouma.

Natuurnachtjes

Daarom is zij ook begonnen met het aanbieden van 'natuurnachtjes' om in de maanden november, januari en februari ook bezetting te hebben. De prijs voor twee nachten voor twee personen is 100 euro en voor drie tot en met vijf personen 150 euro. In andere delen van het jaar moest voor deze arrangementen respectievelijk 130 euro en 225 euro worden betaald. Dit leidde tot extra boekingen. 'De kachel moet hier toch blijven branden, anders wordt het zo vochtig.'

Of zij te zijner tijd de melkkelder onder de vakantieboerderij erbij betrekt, is ze nog niet uit. Deze kelder werd vroeger gebruikt om de zuivel te bereiden en langer houdbaar te houden. 'We kunnen daar extra slaapkamers realiseren. Maar dat kost ook weer extra werk. De melkveehouderij is en blijft onze hoofdtak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer