Chronische+Q%2Dkoorts+oorzaak+andere+gezondheidsklachten
Nieuws
© Twan Wiermans

Chronische Q-koorts oorzaak andere gezondheidsklachten

60 procent van de mensen met bewezen chronische Q-koorts krijgt vroeg of laat te maken met ernstige klachten. Dat blijkt uit de eerste analyses uitgevoerd in de nationale Q-koortsdatabase. 'Zorgelijk', zegt voorzitter Jeannette van de Ven van LTO-vakgroep Geitenhouderij.

Het gaat om klachten die de kwaliteit van leven kunnen aantasten. 'Dan heb je het over complicaties als fistels in de bloedvaten in de buik, buikabcessen, ontsteking van de aorta of een lekkende hartklep', zegt internist-infectioloog Jan Jelrik Oosterheert van het UMC Utrecht.

Volgens Oosterheert is er voor mensen met chronische Q-koorts echter geen reden voor paniek. 'Het is niet zo dat deze patiënten acuut gevaar lopen. Maar hun gezondheid is wel aantoonbaar minder. Er is een kans dat zij eerder overlijden dan zonder chronische Q-koorts het geval was geweest, bijvoorbeeld door hartfalen.'

Screening

Van de Ven pleit daarom voor een goede screening van patiënten uit de risicogroep. Vooral mensen van wie bekend is dat ze bijvoorbeeld vaat- of hartklepproblemen hebben.

De vakgroepvoorzitter roept op tot blijvende alertheid, met name wanneer er sprake is van vage klachten. 'Zoönosen verdienen meer aandacht', aldus Van der Ven.

Data

In de nationale Q-koortsdatabase, die wordt beheerd door het UMC Utrecht in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, zijn op anonieme basis de gegevens van 444 patiënten met de chronische vorm van de ziekte opgenomen.

Deze patiënten zijn gesplitst in drie groepen: bewezen (253 patiënten), waarschijnlijk (74) of mogelijk (117) chronische Q-koorts. De patiënten met ernstige complicaties zitten in de eerste twee categorieën. Een deel van hen is al overleden.

74 dodelijke slachtoffers

Vorig jaar werd bekend dat chronische Q-koorts tot op dat moment 65 dodelijke slachtoffers had geëist. Daarnaast waren nog eens 9 mensen overleden aan acute Q-koorts, wat het totaal op 74 brengt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer