Kabinet 'betreurt' angst voor nieuwe Q-koorts-epidemie

Het kabinet 'betreurt' de angst voor een nieuwe Q-koorts-epidemie die leeft bij omwonenden van geitenbedrijven. De kans op nieuwe besmettingen is gering dankzij de geldende voorzorgsmaatregelen zoals de vaccinatieplicht.

Kabinet+%27betreurt%27+angst+voor+nieuwe+Q%2Dkoorts%2Depidemie
© Jos Thelosen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) antwoorden dat op Kamervragen van de SP. Aanleiding daarvoor waren enkele artikelen in Trouw waarin de toename van het aantal dieren werd verbonden met de kans dat er opnieuw een Q-koorts epidemie uitbreekt.

Beide bewindslieden erkennen dat er in de geitenhouderij sprake is van schaalvergroting en een toename van het totaal aantal dieren. 'Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van Q-koorts confronterend is.'

Vaccinatie blijft

Tegelijk wijzen ze op de maatregelen die zijn getroffen om de Q-koortsepidemie te stoppen en herhaling te voorkomen. Met name de vaccinatie van melkschapen en -geiten draagt daar aan bij. 'Deze maatregel blijft onverminderd van kracht', aldus Schippers en Van Dam

De SP vroeg het kabinet om 'in gesprek te gaan met de sector, omwonenden en patiëntenorganisaties om te komen tot een gezonde en toekomstbestendige sector met draagvlak bij zowel ondernemers en omwonenden alvorens nieuwe uitbreidingen toe te staan'. Dat zijn Van Dam en Schippers niet van plan.

Gemeenten bevoegd gezag

Ze wijzen erop dat het Rijk niet het bevoegde gezag is voor het beoordelen van vergunningaanvragen voor uitbreiding. Dat ligt, net als de vaststelling van het ruimtelijk geleid, bij de gemeenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer