Toekomstplan+geitenhouders+dreigt+in+duigen+te+vallen
Reportage
© Robin Britstra

Toekomstplan geitenhouders dreigt in duigen te vallen

Ard van den Noort en zijn vriendin Jacobiene van Bloois zouden per 1 januari 2018 een maatschap aangaan met geitenhouders Wim en Willie Groot Roessink uit Laren. De groeistop van provincie Gelderland gooit roet in het eten.

Het besluit van provincie Gelderland om geen groei meer toe te staan voor geitenbedrijven kwam als een donderslag bij heldere hemel voor Wim en Willie Groot Roessink uit Laren. 'We hadden de ontwikkelingen in Noord-Brabant gevolgd, maar er niet op gerekend dat Gelderland dit besluit zou nemen', zegt Willie Groot Roessink. 'De situatie hier is toch niet te vergelijken met die in Noord-Brabant? De veehouderij is daar veel intensiever.'

Eind augustus voerde provincie Gelderland door middel van een voorbereidingsbesluit een groeistop in voor de geitenhouderij. Die geldt voor een half jaar. Na de jaarwisseling wil de provincie dat dit wordt opgenomen in de ruimtelijke verordening. Dan is het staand beleid en zijn uitbreidingen in oppervlakte en aantal dieren niet meer mogelijk.

Longontsteking

Redenen zijn de uitkomsten van het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' (VGO) waarin staat dat mensen die in de omgeving van een geitenhouderij wonen, meer kans hebben op een longontsteking. Op die uitkomst volgende een besluit van provincie Noord-Brabant om geen groei meer toe te staan.

Ik kan mij best voorstellen dat omwonenden grote stallen met duizenden geiten niet zien zitten

Wim Groot Roessink, geitenhouder in Laren

Om te voorkomen dat Brabantse geitenhouders de provinciegrens oversteken, wil provincie Gelderland ook geen groei meer toestaan. Het bedrijf van Groot Roessink ligt dicht bij Overijssel, waar geen groeistop is ingevoerd. 'Als we 10 kilometer verderop hadden gezeten, dan was er geen probleem geweest.'

Maatschap aangaan

De groeistop brengt de toekomstplannen van het bedrijf van Groot Roessink direct in gevaar. Ze willen namelijk een maatschap aangaan met Ard van den Noort (21) en Jacobiene van Bloois (19). Het jonge stel wil niets liever dan boer worden, hoewel ze zelf geen boerenachtergrond hebben.

Voor Wim en Willie Groot Roessink is het een mooi perspectief nu ze bijna zestig zijn. Wim Groot Roessink: 'Onze kinderen gaan niet verder in het bedrijf. Wij hebben 35 jaar keihard gewerkt. Het is mooi dat dit werk wordt voortgezet door iemand die hart heeft voor het bedrijf en ook nog eens ideeën heeft, die aansluiten bij onze eigen visie.'

Uitbreiden

Daar is een investering voor nodig, benadrukt de geitenhouder. 'We willen het bedrijf uitbreiden naar achthonderd of uiterlijk duizend geiten. Dan kunnen we een nieuwe stal bouwen en kunnen we er voorlopig met twee gezinnen van leven. Ons bedrijf bestaat uit drie stallen. De oudste is ruim veertig jaar oud en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het is belangrijk om die investering nu te doen. Ard en Jacobiene hebben een toekomst voor zich. Dan moet je ook zorgen dat er perspectief in het bedrijf zit.'

Het bedrijf van Groot Roessink is een van de oudste melkgeitenbedrijven van Nederland. De geitenhouder was zelfs bij de oprichtingsvergadering van de Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij (CBM) in 1986. Sinds 1985 melkt het echtpaar geiten. Dit begon met zestig geiten en is langzaam uitgegroeid tot zeshonderd melkgeiten. Daarmee is het bedrijf voor de huidige begrippen klein.

Bewust keuzen

Dat is een bewuste keuze, zegt Groot Roessink: 'Wij willen het bedrijf met zijn tweeën kunnen runnen zonder afhankelijk te zijn van personeel. Als je groter wordt, komt er van alles bij kijken, zoals het aansturen van personeel.'

Van den Noort hangt dezelfde visie aan. 'In het begin zal ik nog ZZP-werk doen en Wim loonwerk. Op termijn moeten Jacobiene en ik het bedrijf met z'n tweeën kunnen runnen, het liefst zo dat als er met een van ons wat aan de hand is, de ander het werk ook alleen kan. Daarom wil ik investeren in het versnellen van de looplijnen in de stal. Nu duurt het melken van zeshonderd geiten drieënhalf uur met zes groepen. Dat moeten vier groepen worden met kortere looplijnen.'

Luchtklimaat

De jonge ondernemer wil ook investeren in een beter luchtklimaat. 'De stallen zijn oud en laag gebouwd. Inmiddels zijn de inzichten sterk veranderd. Dat zijn investeringen waar een kleine uitbreiding van het aantal geiten noodzakelijk voor is.'

Groot Roessink: 'Ik kan mij best voorstellen dat een gemeente en omwonenden grote stallen met duizenden geiten niet zien zitten. Van mij hoeft dat ook niet. Als je met achthonderd geiten en een miljoen kilo melk op jaarbasis niet rond kunt komen, dan kun je dat ook niet met het dubbele aantal geiten.'

Zienswijze

Wim en Willie Groot Roessink hebben een zienswijze ingediend bij de provincie waarin ze hun bezwaren tegen het besluit kenbaar maken. Ook hebben ze contact gezocht met de provinciale CDA-fractie. 'Wij hopen dat ze nog eens goed nadenken en kritisch naar het onderzoek kijken. Het besluit staat positieve ontwikkelingen in de weg. Misschien is het mogelijk om nieuwvestiging te verbieden, maar ontwikkelingen bij bestaande bedrijven toe te staan.'

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer