LTO+wil+oordeel+kennisplatform+over+Gelderse+groeistop
Nieuws
© nieuwe oogst

LTO wil oordeel kennisplatform over Gelderse groeistop

LTO heeft zich vandaag officieel uitgesproken tegen een langdurige groeistop op de geitenhouderij in Gelderland. De organisatie wil een oordeel van het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid.

De belangenorganisatie dringt in een zienswijze aan op ontwikkelingsruimte voor bedrijven. Eind augustus voerde provincie Gelderland door middel van een voorbereidingsbesluit een groeistop in voor de geitenhouderij. Die geldt voor een half jaar. In een actualisatieplan van de provinciale omgevingsvisie- en verordening stelt de provincie voor om de groeistop hierin op te nemen. Daarmee wordt de groeistop definitief en geldt voor onbepaalde tijd.

LTO Noord en de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij hebben hier grote moeite mee en zetten dit uiteen in een zienswijze die gericht is aan het provinciebestuur. De belangenorganisatie zet vraagtekens bij de onderbouwing van het voorstel. 'Ingrijpende besluiten, zoals een hele sector voor een langere tijd op slot zetten, moeten goed onderbouwd zijn. De uitkomsten van het Brabantse onderzoek zijn niet zomaar te kopiëren naar de Gelderse situatie en kunnen daarom zo'n vergaand besluit van de provincie niet dragen.'

De uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) zijn een belangrijke reden voor de provincie om een groeistop in te lassen. Daardoor is nieuwvestiging en uitbreiding van bestaande bedrijven niet meer mogelijk.

Oorzakelijke verbanden

'Wij constateren dat het VGO-onderzoek in Noord-Brabant is uitgevoerd, in een gebied waar eerder ook de uitbraken waren van Q-koorts', stelt LTO. 'Er is in dit gebied een verhoogde kans op longproblemen vastgesteld bij mensen die in een straal van 2 kilometer van een geitenbedrijf wonen. Onduidelijk is of er oorzakelijke verbanden zijn en of de resultaten van et onderzoek zomaar naar andere gebieden te vertalen zijn. Of zoals de GGD stelde: er is een correlatie, maar geen oorzakelijke relatie bekend met de geitenhouderij.'

LTO wijst ook op een mogelijke 'selectiebias' bij het onderzoek. 'Onderzoekers in het eerste VGO-rapport hebben geconstateerd dat omwonenden van geitenbedrijven meer geneigd waren mee te doen aan het onderzoek.'

Het feit dat Limburg, Overijssel en Utrecht geen 'stand still' hebben ingevoerd, bewijst volgens de organisatie dat de resultaten van het onderzoek op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd. 'Dat zorgt in de melkgeitensector voor veel onbegrip.'

Kennisplatform

LTO dringt erop aan dat het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid wordt gevraagd om op korte termijn een onafhankelijk oordeel te geven over de vraag of de resultaten van het onderzoek in Noord-Brabant voldoende onderbouwing zijn voor een langdurige stand still in de provincie Gelderland. Zeker ook omdat het kennisplatform mede op initiatief van provincie Gelderland tot stand is gekomen.

Het probleem van een langdurige groeistop is volgens LTO dat ondernemers in de sector niet meer zullen investeren in hun bedrijf. Ook niet in duurzame ontwikkelingen. Daarmee komen ook verbeteringen met betrekking tot dierenwelzijn en asbestsanering tot stilstand. Ook ontwikkelingen die positief zijn voor de volksgezondheid, kunnen niet worden aangepakt.

Aangezien de resultaten van vervolgonderzoek nog lang op zich laten wachten, vindt LTO een groeistop een te zwaar middel. Volgens de organisatie is het verantwoord om een zekere bedrijfsontwikkeling toe te staan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer