Hectareopbrengst+wijst+op+grote+aardappeloogst
Nieuws
© Huisman Media

Hectareopbrengst wijst op grote aardappeloogst

De North-western European Potato Growers (NPEG) verwacht voor Nederland, België, Duitsland en Frankrijk dit jaar een totale oogst van 27,9 miljoen ton consumptieaardappelen.

De organisatie van Europese aardappeltelers baseert zich op proefrooiingen en recente oogstopbrengsten. Het areaal consumptieaardappelen in de genoemde EU-5 landen steeg afgelopen jaar met 4,6 procent tot bijna 579.000 hectare.

De gemiddelde hectareopbrengst is met 48,2 ton 2,9 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De totale ingeschatte oogst ligt 11,5 procent hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar, maar is wel lager dan de recordoogst van 28,5 miljoen ton in 2014.

Als verklaring voor de goede opbrengsten, stelt NEPG dat de aardappelgewassen zich gedurende de zomer hebben kunnen herstellen van de moeizame start na de droogte in mei en juni. Over het algemeen lijkt de kwaliteit goed. Bij Bintje zijn problemen gemeld met phytophthora en doorwas en in Nederland zijn de onderwatergewichten nog aan de lage kant.

Hoge aanvoer

Het actuele lage prijsniveau wijst volgens NEPG op een hoge aanvoer gedurende de komende maanden. Toch acht de organisatie een vergelijking met 2014 niet helemaal realistisch. De vraag naar aardappelen voor verwerking is in de tussenliggende jaren toegenomen met 1,5 miljoen ton. Verder is er steeds meer vraag naar consumptieaardappelen voor export naar bestemmingen buiten de EU.

De verwachting van NEPG is dat in Nederland en Duitsland meer aardappelen zullen verdwijnen naar de productie van zetmeel en voor veevoer. Het ligt verder niet voor de hand dat telers mindere partijen voor een lange tijd zullen bewaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer