SZW%3A+kaassector+tilt+amper+te+zwaar
© Monique Jansen

SZW: kaassector tilt amper te zwaar

Minder dan een derde van de kaasfabrieken en groothandelaren doet te weinig om zijn personeel te beschermen tegen overbelasting door het tillen van zware kazen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Bij eerdere inspecties was dat nog ruim het dubbele, geeft het departement aan. De afgelopen zetten veel bedrijven in de kaassector stappen om lichamelijke overbelasting bij hun medewerkers tegen te gaan.

Bij kleinere bedrijven in de kaassector is fysieke belasting zelfs nauwelijks een probleem. Dat blijkt uit controles door de Inspectie SZW bij ruim 100 bedrijven vorig jaar.

Overtredingen

De kaasfabrieken en groothandels waar overtredingen zijn geconstateerd, namen inmiddels maatregelen om de belasting van medewerkers tegen te gaan.

De Inspectie SZW bezocht in de tweede helft van 2011 in totaal 112 kaasfabrieken en groothandelaren in kaas. Ruim 30% daarvan had onvoldoende maatregelen genomen om lichamelijke overbelasting van medewerkers te voorkomen.

Laden en lossen

Het gaat dan om het laden en lossen van kazen van meer dan 12 kilo per stuk. Dat kwam vaak door tekort aan personeel, waardoor vooral vrachtwagenchauffeurs werden ingezet om te helpen tillen bij zowel het in- als het uitladen van de vrachtwagens.

Het interne transport van kazen is bij alle groothandelaren al volledig geautomatiseerd. Op termijn wil de sector het laden en lossen van kazen verder automatiseren om het handmatig tillen zoveel mogelijk te voorkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer