Onenigheid over btw op jongvee

Update - Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt dat melkveehouders geen compensatie krijgen voor de btw-heffing op jongvee. 'Het is een onbegrijpelijke uitspraak die boeren zo een paar duizend euro scheelt.'

Onenigheid+over+btw+op+jongvee
© Dirk Hol

Dat zegt Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek belastingadvies bij ABAB Accountants en Adviseurs. Hij voerde de procedure bij het gerechtshof. Van den Kerkhof pleitte bij de rechter voor een compensatieregeling, maar die wees dat af.

Het geschil houdt verband met de afschaffing van de btw-landbouwregeling op 1 januari 2018. Het treft boeren die in de overgang zitten naar een btw-bedrijf. De melk die hun koeien nu leveren, wordt daarvoor al aangeslagen.

Niet verrekenen

Maar de btw die de boeren hebben betaald tijdens het opfokken van deze dieren, mogen ze niet verrekenen. De rechter is van oordeel dat op de opfokkosten van melkvee niet wordt afschreven.

'Dit terwijl de Belastingdienst aan landbouwers wel degelijk normen oplegt, die voorschrijven hoe de afschrijving berekend moet worden. Daarbij wordt zeer zeker rekening gehouden met de opfokkosten', zegt Van den Kerkhof.

In cassatie

ABAB is tegen de uitspraak in cassatie gegaan. 'Ik kan me neerleggen bij een negatieve uitspraak als de feiten goed beoordeeld zijn, maar dat is in deze casus absoluut niet het geval. Over het voer en andere middelen die je nodig hebt om een kalf op te fokken zit btw. Dat blijft nu ergens anders hangen', aldus Van den Kerkhof.

'We willen een overgangsregeling die deze boeren compenseert. Het gaat hier vooral om de wat kleinere bedrijven. De grote melkveehouders zaten al in de btw-regeling. Die hebben hier geen last van.'

Uitstel

LTO stelde op Prinsjesdag voor de afschaffing van de btw-landbouwregeling met ten minste een jaar uit te stellen. Het op die dag gepresenteerde Belastingplan 2018 bevat de al eerder aangekondigde afschaffing van die regeling. Het nieuwe regeerakkoord komt hier niet op terug. Het schrappen van de uitzondering voor boeren levert de overheid 22 miljoen euro op.

Maandag start in de Tweede Kamer het wetgevingsoverleg Belastingplan 2018. Het Kamerdebat hierover staat gepland voor half november. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf gaf eerder al aan daar mogelijk met een amendement te komen die de instandhouding van de btw-landbouwregeling bepleit*. Ook andere partijen hebben al kritische vragen gesteld.

Overgangsregeling

Van den Kerkhof vindt ook dat de politiek bij het afschaffen van de btw-landbouwregeling 'een goede en eerlijke' overgangsregeling dient te treffen. 'Mijn oproep aan de nieuwe minister is dan ook om die handschoen op te pakken.'

* Nieuwe Oogst meldde in een eerdere versie van dit artikel dat de SGP maandag met een motie zou komen. Dit is onjuist..

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer