Probleemperceel+laat+zich+goed+rooien
Nieuws
© Anton Dingemanse

Probleemperceel laat zich goed rooien

Hendrik Jan ten Cate in Poortvliet rooide deze week een perceel aardappelen van het ras Markies met 45 procent waterschade. De akkerbouwer is niet ontevreden over het resultaat tot zover.

Na de enorme neerslaghoeveelheden van anderhalve maand geleden stelde Hendrik Jan ten Cate vast dat de aardappelen van een perceel Markies voor een deel rot waren en voor een deel groen vanwege afspoeling van de ruggen. 'Op dat moment heb ik samen met mijn compagnon het besluit genomen om te wachten met rooien, zodat de slechte knollen helemaal konden wegrotten.'

Die strategie heeft goed uitgepakt, zoals het nu lijkt. Eind vorige week en begin deze week rooide loonbedrijf Hage het perceel van 8,5 hectare. Ten Cate schat dat uiteindelijk dat ruim een halve hectare in de grond is blijven zitten. 'Ik heb de chauffeur van de rooimachine op het hart gedrukt om bij twijfel het rooi-element maar te lichten. We hebben liever 10 procent minder aardappelen, dan problemen in de bewaarcel.'

Goed uitgeziekt

Zelf heeft Ten Cate de aardappelen bij het inschuren in de gaten kunnen houden. Hij is niet ontevreden over het geoogste product. 'We schatten uiteindelijk dat zo'n 70 procent van de opbrengst van het perceel alsnog gerooid is. De knollen zien er goed uit en mits goed uitgeziekt gaan we ervan uit dat ze nog goed te bewaren zijn.'

Volgens de Zeeuwse akkerbouwer is het de komende week vooral spannend of er in de bewaring niet meer rotte knollen bijkomen. Als dat wel zo is dan wordt het een moeilijk verhaal. 'We proberen in elk geval om de aardappelen in eerste instantie goed droog te krijgen.'

Opslag

Over het perceel maakt Ten Cate zich niet al teveel zorgen. Met een zaai-spitcombinatie heeft hij inmiddels de wintertarwe al ingezaaid. 'Opslag hoeft geen probleem te zijn omdat er nauwelijks goede knollen zijn achtergebleven. Bovendien hebben we tijdens de teelt al gespoten met het kiemremmingsmiddel MH.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer