NEPG+meldt+matige+aardappeloogst+in+EU%2D5+landen
Nieuws
© Wim van Vossen

NEPG meldt matige aardappeloogst in EU-5 landen

De Europese telersorganisatie NEPG (Northwestern European Potato Growers) schat de totale oogst van consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië op 24,5 miljoen ton.

Deze oogst voor 2016 is 3 procent lager dan vorig jaar en 3,6 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. De geraamde opbrengsten betreffen brutocijfers. NEPG verwacht dit jaar ondanks de goede kwaliteit wel iets meer verliezen dit jaar, vanwege hogere tarrapercentages.

De matige aardappeloogst is volgens NEPG een gevolg van de koude en natte weersomstandigheden in het voorjaar en de hete en droge zomer. Vooral de nieuwe fritesrassen produceren dit jaar tegenvallend.

In het bericht over de geraamde oogst stelt NEPG dat de verwerkende industrie in West-Europa alle beschikbare aardappelen gebruikt als grondstof. Naast het normale aanbod gaat het dan om onder meer importaardappelen uit Polen, bovenmaats pootgoed, dubbeldoel rassen uit de zetmeelteelt en beschadigde en misvormde aardappelen.

Uitbreiding verwerking

Vanwege de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit en toegenomen export van verwerkt product voorspelt NEPG spanning op de aardappelmarkt. De hogere prijs van dit moment en de termijnnotering voor de contracten op april 2017 bevestigen dit. NEPG heeft nu al aanwijzingen dat contractprijzen volgend jaar gaan stijgen vanwege honger naar grondstof vanuit de verwerkende industrie.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer