Dreigend+aardappeltekort+in+Nieuw%2DZeeland
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Dreigend aardappeltekort in Nieuw-Zeeland

Een natte winterperiode zorgt ervoor dat Nieuw-Zeeland zich zorgen maakt over de beschikbaar van voldoende aardappelen voor de eigen consumptie.

Volgens de berichtgeving in de New Zealand Herald zijn er al lokale supermarkten die consumenten waarschuwen voor lege winkelschappen en dat heeft dan in eerste instantie vooral betrekking op aardappelchips. Veel verwerkers hebben een gebrek aan grondstof en wachten nu met smart op de eerste nieuwe aardappelen die vermoedelijk binnen enkele weken geoogst gaan worden.

Het dreigend tekort aan aardappelen is het gevolg van een natte winterperiode in Nieuw-Zeeland. Daardoor is een substantieel deel van de aardappelproductie niet geoogst of in de grond verrot. Bijkomend probleem is dat veel aardappeltelers vanwege de nattigheid niet hun gewenste areaal hebben kunnen poten voor het nieuwe teeltseizoen.

Miljoenenschade

De Nieuw-Zeelandse telersorganisatie Pukekohe meldt dat voor de telers sprake is van een miljoenenschade. Verder moet de sector alles op alles zetten om voor het komend seizoen wel voldoende aardappelen te kunnen oogsten en verkopen.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn de consumentenprijzen voor aardappelen in Nieuw-Zeeland de laatste periode behoorlijk gestegen. Drie jaar geleden viel de Nieuw-Zeelandse aardappeloogst ook al voor een groot deel in het water.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer