Lange+nagroei+Belgische+aardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lange nagroei Belgische aardappelen

Belgische aardappelpercelen met de rassen Fontane en Bintje vertonen relatief laat in het groeiseizoen nog een behoorlijke nagroei en aanwas van kilo's.

Dat blijkt uit de proefrooiingen van de onderzoeksinstellingen PCA, Inagro, Fiwap en Carah in zowel Vlaanderen als Wallonië. Voor Fontane is de gemiddelde dagelijkse aangroei vorige week gemeten na 145 groeidagen nog 372 kilo per hectare.

Van 24 Fontane-percelen is de bemonsterde bruto-opbrengst gemiddeld 51 ton per hectare, variërend tussen 42 ton en 63 ton. Het meerjarige opbrengstgemiddelde aan het einde van het groeiseizoen ligt in België voor Fontane op 53 ton per hectare. De afrijping van Fontane verloopt traag. Op het moment van de proefrooiing waren slechts vier van de 24 percelen voor de helft afgerijpt.

Brut

Bij Bintje is de aangroei iets minder. De gemiddelde bruto-opbrengst is 49 ton per hectare en de variatie is maar liefst 36 tot 66 ton. De opbrengst van Bintje nadert het meerjarig gemiddelde van ongeveer 50 ton per hectare. De afrijping is gemiddeld 60 procent en dat is ook voor Bintje laag na 147 groeidagen.

De kwaliteit en sortering van de fritesaardappelen in België lijkt overwegend goed. Bij Fontane is het aandeel knollen boven 50 millimeter gemiddeld 84 procent en het gemiddelde onderwatergewicht komt op 400 gram. De Bintjes zijn iets fijner en ook het onderwatergewicht iets lager met gemiddeld 375 gram. Voor beide rassen geldt wel dat de bakkwaliteit als uitstekend wordt aangemerkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer