Nieuw besluit nodig over ganzenafschot twee Naturagebieden

Provincie Overijssel moet nieuwe besluiten nemen over de ganzenafschot in Natura 2000-gebieden De Wieden en Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht. Ganzenbestrijding blijft verder in het overgrote deel van Overijssel en op landbouwpercelen gewoon mogelijk.

Nieuw+besluit+nodig+over+ganzenafschot+twee+Naturagebieden
© Ruud Ploeg

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daar vandaag uitspraak over gedaan. Volgens de Raad van State had de provincie het besluit met betrekking tot deze twee Natura 2000-gebieden niet kunnen nemen zonder verder onderzoek naar de gevolgen van de ganzenafschot. Het college van gedeputeerde staten heeft nu zes maanden de tijd om nader onderzoek te doen.

De ganzenschade in de provincie Overijssel bedraagt volgens het provinciebestuur jaarlijks meer dan een half miljoen euro. Om deze schade te kunnen bestrijden heeft de provincie een ontheffing verleend op grond van de flora- en faunawet voor het afschot van enkele ganzensoorten.

Natura 2000

Overijssel moet nu nader onderzoek doen naar het afschot van ganzen in en rond enkele Natura 2000-gebieden. Het gaat om de gebieden Engbertsdijksvenen, Zwarte Meer, Ketelmeer&Vossemeer, Weeribben Wieden, Uiterwaarden IJssel en Zwarte Water en Vecht. Voor de laatste twee gebieden moet gekeken worden naar de gevolgen van schadebestrijding voor de instandhouding van de Kolgans tijdens de winterperiode.

Voor alle overige Natura 2000-gebieden kan de schadebestrijding op de huidige wijze worden voortgezet. Voor nieuwe locaties is nader onderzoek noodzakelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer