Friesland geeft groen licht voor ruimere afschot gans

Een meerderheid van de Friese Staten is akkoord met een verruiming van afschot van winterganzen in Friesland. Zij stemde vanmiddag na een urenlang debat in met de nieuwe ganzenaanpak.

Friesland+geeft+groen+licht+voor+ruimere+afschot+gans
© Eigen Foto

Naast de coalitiepartijen FNP, CDA, VVD en SP, zijn ook PVV en 50Plus voor het ganzenbeleid.

Om de ganzenschade te verkleinen met 5 tot 10 procent, mogen in Friesland in seizoen 2017/2018 maximaal 200.000 ganzen mogen worden afgeschoten, 100.000 brandganzen 75.000 kolganzen en 25.000 grauwe ganzen. Jagers krijgen hiervoor meer mogelijkheden en mogen lokmiddelen inzetten.

Verjaagteams

Daarvoor krijgen de jagers hulp van verjaagteams, hiervoor dienden de VVD, FNP en CDA een motie in. De mobiele 'goosebusters' kunnen de reguliere jagers aanvullen, aldus de liberalen. Friesland telt een ganzenpopulatie van 1 miljoen stuks. Die zorgen jaarlijks voor zo'n 10 miljoen euro schade aan landbouwgewassen. Tot nu toe lukte het niet om de ganzenschade te reduceren.

Ook wordt de winterrust afgeschaft en gaat de schadevergoeding voor boeren naar beneden.

Piet Snot

GrienLinks en PvdA zijn het oneens met de nieuwe ganzenaanpak. Zij gaven aan voor 'Piet Snot' bij de Provinciale Staten-vergadering te zitten. 'De gedeputeerde is er over uit. Het CDA is blij. LTO is blij. Ik ga geen papier meer verknoeien aan amendementen en moties', zei Retze van der Honing van GrienLinks

'Dan duurt de stemming alleen maar langer en lopen wij de kans om te laat op de biologische barbecue te verschijnen', stelde Van der Honing.. PvdA en GrienLinks wilden nogmaals met de natuur- en boerenorganisaties om tafel om een 'echte' oplossing' te vinden. 'Bijzonder jammer dat dat niet gelukt is. We staan hier over een jaar of anderhalf jaar weer.'

Falend beleid

VVD wilde de verjaagteams waarvan de rekening volledig bij de provincie moet worden neergelegd.

'Het ganzenprobleem is ontstaan door falend beleid. Het is oneerlijk dat het voor de volle 100 procent bij de boeren wordt neergelegd. Als ze het niet lukt om de schade te verminderen, krijgen ze minder schadevergoeding. Terwijl de overige stakeholders als It Fryske Gea niet gestraft worden als de ganzenpopulatie niet daalt', zei Nynke Koopmans van de VVD.

Volgens gedeputeerde Johannes Kramer is geen extra geld nodig voor verjaagteams. Hij gaat met het Wetterskip in overleg over inzet van de muskusrattenbestrijders voor deze teams. 'Zij hebben jachtvergunning.'

Worsteling

Coalitiepartner SP kreeg van de oppositie het verwijt dat ze tegen lokmiddelen is, maar toch voor de ganzenaanpak is. 'Een kromme redenatie', was een van de verwijten. . 'U bent een van de weinige die hier nog een stokje voor kan steken', zei Rinie van der Zanden van de PvdD, de partij demonstreerde voor aanvang van de statenvergadering tegen de nieuwe ganzenaanpak. .

Na een schorsing gaf SP-Statenlid Renny van der Heide toe dat de partij worstelt met lokmiddelen. Ze vroeg gedeputeerde Johannes Kramer om het effect van lokmiddelen mee te nemen in de evaluatie. Dat zegde Kramer toe. 'We willen graag evalueren of lokmiddelen bijdragen aan de oplossing.'

Voorlichting

Inschrijven voor foerageergebieden en voorlichting geven zijn nu de belangrijkste zaken die moeten worden opgepakt, stelt LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh.

'Er zijn nog enkelepijnpunten, zoals de kleinere schadevergoeding voor boeren, maar dat we nu meer gaan aanpakken, dat is noodzakelijk. Het ganzenprobleem is gierend uit de hand gelopen. Bij Provinciale Staten is nu ook een andere mindset', geeft Sterkenburgh aan.

Hij is blij met de toezegging van de provincie om te communiceren over de ruimere afschot van ganzen. 'Voorlichting geven moet. Niemand wil ganzen doden, maar helaas is er geen andere optie. Het is noodzakelijk.'

Zonsopgang

De provincie onderzoekt de mogelijkheid voor het verjagen met ondersteunend afschot van ganzen een uur voor zonsopgang en een uur na zonsondergang.

De jagers willen dat graag omdat de ganzen dan laag vliegen. Verjagen met ondersteunend afschot een uur voor zonsopgang en een uur na zonsondergang kan alleen als duidelijk wordt aangetoond dat deze extra uren nodig zin om effectief schade te bestrijden, stelt de provincie. LTO is hierover met jagers en provincie in gesprek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer