LTO+en+NFU+willen+zekerheid+voor+agrarische+handel
Nieuws
© FrieslandCampina

LTO en NFU willen zekerheid voor agrarische handel

Britse en Nederlandse boeren en tuinders hebben zekerheid nodig over continuïteit in de handelsrelaties tussen Groot Brittannië en Europa. Die conclusie trekken Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, en Meurig Raymond, voorzitter van de Britse boerenbond NFU.

Beide voorzitters ontmoetten elkaar in Londen. Ze overleg afgelopen week twee dagen lang over actuele zaken, met name over de gevolgen van de naderende Brexit.

De impact van het Britse vertrek uit de EU op land- en tuinbouw is een prioriteit van zowel NFU als LTO. 'Wij zijn een exportgericht land. De Brexit is in potentie een grote bedreiging voor onze Nederlandse boeren en tuinders', aldus Calon.

Handel moet doorgaan

'We moeten alles in het werk stellen om er voor te zorgen dat de handel in agrarische producten zo soepel mogelijk kan blijven doorgaan', concludeert de LTO-voorzitter. Zijn NFU-collega voegt daaraan toe dat het voor Britse boeren en tuinders precies zo ligt.

'Wanneer we geen stevige handelsdeal kunnen sluiten met de EU hebben wij ook een groot probleem. We moeten er voor zorgen dat er een vrije doorgang blijft voor voedsel naar deze voor ons beide zo belangrijke markten', aldus Raymond.

Glyfosaat is nodig

Beide organisaties hebben de afgelopen tijd intensief samengewerkt rond de glyfosaat-discussie in Brussel. Calon: 'We hebben glyfosaat ook in de toekomst nodig. Het zorgt voor minder middelengebruik en leidt ook tot minder belasting van de bodem doordat we minder hoeven te ploegen.'

Raymond stelt dat er momenteel geen reden is om glyfosaat niet opnieuw toe te laten in de EU. 'We blijven met onze Nederlandse en andere EU-collega's samenwerken om te zorgen dat de feiten het debat bepalen.'

Geen oneerlijke handel

Beide voorzitters verwelkomen de initiatieven van Brussel om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen tegen te gaan. Zowel de NFU als LTO zullen deelnemen aan de publieke consultatie van de Europese Commissie over dit onderwerp.

'Wij zijn geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond de Grocery Supplier Code of Practise (GSCOP) en de Grocery Code Adjudicator (GCA) in het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk kunnen zulke instrumenten ons ook helpen om de balans in de voedselketen verder te verbeteren', meldt Calon.

'Inkomens van boeren en tuinders zijn afhankelijk van goed functionerende ketens met eerlijke handel voor zowel producenten als consumenten. Wij hebben belang bij goed functionerende ketens zonder de interventie van een overheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer