Nieuwe+marketingtechnieken+geven+boer+impuls
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nieuwe marketingtechnieken geven boer impuls

Twintig agrarisch-recreatieve bedrijven met verblijfsaccommodatie in Zuid-Nederland hebben geprofiteerd van marketing- en communicatieonderzoek door studenten van Avans Hogeschool. Nieuwe marketingtechnieken als storytelling via video geven de communicatieplannen een impuls.

De studieopdracht van tweedejaarsstudenten Small Business en Retail Management is de tweede op rij in de landbouw, nadat ze vorig jaar aan de slag zijn gegaan met boerderijwinkels. 'Daar was veel belangstelling voor en het is van twee kanten goed bevallen', blikt Mariska van Koulil, projectleider Multifunctionele Landbouw van ZLTO, terug.

Als kader voor het tweede onderzoek kregen de studenten mee dat een communicatieplan moest worden opgesteld, waarin trends, ontwikkelingen in de sector en een doelgroepenanalyse waren meegenomen. 'Dat doen ondernemers zelf niet zomaar', ervaart Van Koulil.

Communicatieplan

De studenten gingen gericht aan de slag, waarbij ze zaken onderzochten als vindbaarheid op internet, persoonlijke klantenbinding en advertenties in tijdschriften. 'Op basis hiervan heeft elk bedrijf een eigen communicatieplan gekregen, inclusief een op het bedrijf toegespitste concurrentieanalyse.'

Van Koulil zag in de definitieve plannen enkele grote lijnen steeds terugkomen. 'Video wordt het grootste online medium. Dat kan een promotiefilmpje zijn, maar ook een vlog. Een aantal ondernemers is daarmee al aan de slag gegaan.'

Beleving

Een van die ondernemers is Joost Huijbregts van Van 't Zandeind, een belevingsboerderij in Riel, onder de rook van Tilburg. 'Ik heb vanmorgen een filmpje gemaakt van een kalf dat twee dagen geleden is geboren', reageert Huijbregts. 'Het is beleving waar mensen geen genoeg van kunnen krijgen. Ik doe het eigenlijk nog te weinig, maar het is wel de toekomst.'

Van Koulil erkent dat storytelling steeds belangrijker wordt en dat klanten van tevoren moeten weten wat ze kunnen beleven op een bepaalde vakantieboerderij. 'Ideeën moet je relateren aan de behoefte van mensen om iets bijzonders te beleven. Die verbeelding moet je tot leven brengen. Zo kun je de band met de klant versterken.' Ook belangrijk volgens haar is dat de ondernemer weet hoe het proces van oriënteren tot boeking gaat.

Veel aan gehad

Huijbregts is enthousiast over het onderzoek en het feit dat hij een kant-en-klaar communicatieplan in de schoot kreeg geworpen: 'Ik heb er veel aan gehad, vooral hoe marketingtechnieken kunnen worden ingezet voor mijn bedrijf.'

Daarbij tekent de ondernemer aan dat de aard van de bedrijfsvoering snel verandert. 'Eerder hadden we alleen maar onze vleesrunderen. Die hebben we nog steeds, maar nu hebben we ook nog een zorgboerderij, boerderijcamping en een vergaderruimte erbij. Daarnaast verzorgen wij veel excursies, workshops en barbecues.'

Verzadigde markt

Het onderzoek van Avans Hogeschool werd in mei opgeleverd, midden in het seizoen van veel agrarische ondernemers. 'Ik heb al meerdere reacties gekregen over leuke ideeën, waar de agrariërs mee aan de slag gaan', stelt Van Koulil. Geen overbodige luxe volgens haar, want de concurrentie is sterk toegenomen, de verblijfsrecreatiemarkt raakt verzadigd en consumenten zijn grilliger en veeleisender.

Het onderzoeksmes snijdt daarmee aan twee kanten: voor veel studenten was kennismaking met de sector een eyeopener; agrarisch-recreatieve bedrijven kunnen de vruchten plukken van het communicatieplan.

Landelijk zijn er inmiddels 2.500 agrarische bedrijven met een toeristische accommodatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer