Familie+Buysman+opent+kampeerboerderij
Achtergrond
© John Oud

Familie Buysman opent kampeerboerderij

Familie Buysman in Bovenkarspel opent morgen een groepsverblijf met slaapruimte voor dertig personen. Daarmee bereidt ze zich voor op de overname van twee dochters en schoonzoon. 'We hebben hiermee jaarrond een vaste inkomstenbron.'

In de oude bollenschuur verrees de afgelopen maanden de Gouwe Droom, een ontvangstruimte met bar, en slaapruimte.

Het hart van de kinderen van Nico en Trude Buysman ligt meer bij de recreatietak. Daarom liet de familie het bestemmingsplan wijzigen van agrarisch naar recreatie. 'Daar was de gemeente eerst niet zo blij mee. Onze tulpen gingen met onze naam de hele wereld over', vertelt Trude Buysman (60).

Geen toekomst

De tulpenteelt en -broeierij met een jaarlijkse productie van ruim 1,5 miljoen stuks stootte de familie twee jaar geleden af. 'Mijn zus en ik zagen hier geen toekomst in', geeft dochter Karin Buysman (33) aan. 'Het is altijd druk in de zomer met de bollen, precies op het moment dat de camping ook volloopt met gasten.' En, vult haar moeder aan: 'Je weet niet wat voor prijs je voor de bol of bloem krijgt.'

'Overname is emotioneel, blijf met elkaar praten'

Trude Buysman van de Gouwe Droom, recreatiebedrijf in Bovenkarpsel

Twaalf jaar geleden begon Trude Buysman met een camping met vijf plaatsen. 'Heel low budget, met een wc in de oude paardenstal. We gaven ons vijf jaar de tijd om te kijken of het zou lopen.'

Het werd zo succesvol dat ze enige tijd terug uitbreidden naar vijftig plaatsen. Met name de West-Friese gemoedelijkheid, maar ook het feit dat er in de omgeving nauwelijks boerencampings zijn, trekt mensen naar hun erf, merkt Buysman. 'De bezetting is 60 tot 80 procent. En zo'n 60 procent van de campinggasten komt terug.'

Safaritenten

De laatste jaren neemt ook de vraag naar overnachtingsmogelijkheden enorm toe, stelt de campinghoudster. Pipowagens en safaritenten konden de vraag niet meer bijbenen. Voor de familie reden om het groter aan te pakken: ze bouwde een moderne kampeerboerderij die van alle gemakken is voorzien, zoals een ouder-kinddouche en invalidensanitair.

Waar ze fors investeren in de recreatietak, bouwen ze de agrarische tak steeds verder af. Buysman teelt nu nog 0,75 hectare pioenrozen en 0,5 hectare agapanthussen. Of ze met die teelten ook na de overname verder gaan is nog in beraad.

Karin Buysman: 'Misschien dat we bij de camping een zelfpluktuin met pioenen realiseren. Maar dan moeten wij nog wel veel over de teelt leren. Waar mijn ouders precies weten wanneer de pioenen geoogst moeten worden, hebben wij daar veel minder gevoel bij.'

Erin meenemen

De overname is een emotioneel proces, vindt Trude Buysman. Daarom zorgt ze ervoor dat ze met al haar vier kinderen blijft praten. 'Dat onderschatten boeren weleens. Dan wordt er niet meer gepraat. Juist ook de kinderen die het bedrijf niet overnemen moet je hierin meenemen, over bijvoorbeeld de erfenis.'

De kinderen die het bedrijf overnemen moeten nog veel leren, stelt de onderneemster. 'En beslissingen durven nemen. Maar er zit veel potentie in. Ze worden in ieder geval omarmd door onze campinggasten.'

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer