Neventak recreatie schot in de roos

Boerendochter Kim de Groot (21) heeft met haar ouders het huis naast de veehouderij in Rossum geschikt gemaakt voor een bed and breakfast en groepsaccommodatie. Nog voordat deze klaar was, kwamen de boekingen al binnen.

Neventak+recreatie+schot+in+de+roos
© Peter van Houweling

Er lopen net gasten op het erf van de veehouderij van de familie De Groot in Rossum. Ze krijgen uitleg van Kim de Groot en haar moeder Linda. Uitleg geven over het bedrijf en de agrarische sector is een nevendoel van de recreatievoorziening. Alle gasten krijgen een rondleiding.

'Sommigen hebben nog nooit een koe van dichtbij gezien', vertelt Kim de Groot. 'Ik wist niet dat er happy koeien bestonden', reageerde een gast. Andere bezoekers verbazen zich over de melkrobots of over de massageborstel voor de koeien. 'Het is goed om mensen een positief beeld te geven van de sector.'

Kamerik

De jonge Rossumse volgt een toeristische opleiding en werkt bij de Boerinn in Kamerik, een veehouderijbedrijf met een grote recreatietak en vergaderfaciliteiten. Maar ze wilde zelf aan de slag. Vorig jaar deed zich een kans voor, toen het huis naast de boerderij te koop kwam. 'Toen hebben mijn ouders en ik niet geaarzeld. Dat was een unieke kans om een bed and breakfast, groepsaccommodatie en vergaderaccommodatie te beginnen, waarbij onze boerderij centraal staat. Daar kunnen we gasten laten genieten van het boerenleven zoals ik zelf ook altijd doe.'

Wat gasten hier niet zullen verwachten maar toch krijgen, zorgt voor een woweffect

Kim de Groot, recreatieonderneemster in Rossum

De gezinsleden gingen niet over één nacht ijs bij de inrichting. Uiteindelijk is het hele huis gestript. Het huis is als geheel te boeken als groepsaccommodatie of per kamer voor bed and breakfast. Nog voordat alles af was, ging de website in de lucht. Direct kwamen er boekingen binnen. 'Er stonden nog niet eens goede foto's op de website', vertelt De Groot nog steeds verbaasd. 'Ik zou dan zelf nog niet boeken.'

Race tegen klok

Het was een race tegen de klok om alles klaar te hebben voordat de eerste gasten arriveerden. Sindsdien zijn er in de weekenden altijd gasten en in de zomer en de vakantieperioden ook door de week.

De boekingen komen vooral binnen via Airbnb, uit binnen- en buitenland, zowel van toeristen als van groepen. In het huis kunnen tien personen overnachten. 'In onze omgeving zijn weinig locaties waar dat kan', weet de jonge onderneemster. Zelfs een rockband uit Florida maakte gebruik van het huis.

Veel werk

De Groot verzorgt in het weekend de accommodatie. Door de week, als ze in Kamerik is, doet haar moeder dat. 'Het is nog best veel werk', constateren de vrouwen. 'Om 11 uur uitchecken, om 15 uur komen nieuwe gasten; die tijd heb je echt wel nodig om slaapkamers, badkamers en het woongedeelte schoon te maken.'

Gasten kunnen er niet omheen dat ze bij een boerenfamilie verblijven. Als ze vanaf hun verblijf naar de familie lopen, komen ze langs de vrij lopende kippen. Ze kunnen de hennen ook zien in een soort zichtstalletje aan de zijkant van de stal. De familie De Groot zit nog vol plannen. Ze wil een gecontroleerde route maken over het erf, want het heeft niet alleen voordelen dat gasten op elk moment overal kunnen lopen. Dat geeft risico's bij het werk.

Vergaderlocatie

Ook is de familie bezig met een vergaderlocatie in de schuur waar de koeien stonden. Alle kozijnen zijn er al uit. De vloer bestaat uit zand en oud beton. Daarnaast komt een boerenterras voor koffie en thee. Dat grenst aan een stal die wordt omgebouwd tot jongvee- en afkalfstal; een potstal met een open wand, zodat de gasten de dieren vanaf het terras kunnen zien. 'Plannen genoeg', zegt Linda de Groot. 'Je moet gewoon beginnen en de ervaring leert dat je met gezond boerenverstand een heel eind komt.'

De ondernemers doen de investeringen omdat ze weten dat ze veel te bieden hebben. 'We zitten dicht bij de A2 en treinstation Zaltbommel. Veel bezoekers gaan van hieruit naar de Efteling en met de taxi sta je binnen tien minuten in het centrum van Den Bosch.'

Verwachtingen

Het gaat erom dat je goede verwachtingen schept, heeft Kim de Groot geleerd. 'Je moet niet alles op de website te zetten. Wat gasten hier niet zullen verwachten maar toch krijgen, zorgt voor een woweffect. Dan gaan mensen het doorvertellen.'

Vorig jaar was er een gezin uit Almere te gast. Toen de ouders tegen hun kinderen vertelden dat ze naar een boerderij gingen, vonden die dat helemaal niets. 'Een boerderij is vies en stinkt', was hun reactie. Maar toen ze er waren, zaten de kinderen 's ochtends al in de schuur en ze wilden niet meer naar huis. Ze komen nu vaker. De vader werkt in heel Nederland. Als hij in de buurt is, komt hij eieren kopen. Lachend zegt hij dan tegen zijn kinderen: 'Ik ben weer bij boer Joop geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer