Melkvee+wijkt+definitief+voor+recreatie
Achtergrond
© Peter Nefkens

Melkvee wijkt definitief voor recreatie

Erik en Lydia van der Linde uit Ruinerwold stoppen met hun melkveebedrijf. Alle koeien zijn naar de broer van Lydia in Dwingeloo gegaan, die zijn bedrijf daardoor kan uitbreiden. De ondernemers richten zich nu volledig op de recreatietak, Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe.

De stal is de afgelopen week volledig schoongespoten, en kan omgetoverd worden tot waterspeelplaats. 'We waren helemaal klaar met het melkveebedrijf', zegt Lydia van der Linde zonder omhaal. 'Vooral Erik had genoeg van alle regels die op hem afkwamen. Hij had al langer het idee om te stoppen, maar nu was de tijd er rijp voor.'

'Met al die regels werd het allemaal lastiger', vult Erik van der Linde aan. 'Je moet alles noteren, in de avond de boekhouding doen. Dan al die discussies over fosfaatrechten en de verplichting om koeien buiten te laten grazen. Je ziet bedrijven groter worden om rond te komen. Dat zagen wij niet meer zitten.'

Bedrijven samengevoegd

Ze schreven zich in voor de stoppersregeling, maar besloten het toch anders te doen. 'Die stoppersregeling was een goede optie, maar mijn broer wilde graag uitbreiden. We hebben in feite onze bedrijven samengevoegd, dan kan hij makkelijker doorgroeien.'

'We waren helemaal klaar met het melkveebedrijf'

Lydia van der Linde uit Ruinerwold

Broer Jan Jongebloed melkt met drie robots en had 160 koeien aan het Westeinde in Dwingeloo, de Van der Lindes hadden nog zo'n 60 melkkoeien. Volgens de regels had Jongebloed er dertig weg moeten doen. 'Met onze koeien erbij kan hij toch weer verder groeien.'

Grote dagattractie

De Van der Lindes waren er echt aan toe. 'We zijn hier in 1994 met ons melkveebedrijf begonnen', vertelt Lydia. 'We hadden altijd tussen de tachtig en negentig melkkoeien in een melkstal. In 2006 hebben we pas een robot gekocht. Deze is nu trouwens aan een boer in Koekange verkocht.'

In 1999 zijn ze boerenijs gaan maken. 'Tegelijk met de melkrobot hebben we het buitenspeelterrein aangelegd.' Het was de eerste stap tot wat nu een van de grootste dagattracties in Drenthe is.

Educatie

De jongste plannen luidden het einde in van het melkveebedrijf. 'De bezoekers konden eerder van een afstandje het melken van de koeien door de robot zien. Nu houden we dertig zoogkoeien over. We gaan meer aan educatie doen, laten zien hoe het er op een boerenbedrijf en op het land aan toegaat. Het is goed om dat verhaal te vertellen.'

Ze denken nog na over het houden van meerdere rassen, om de bezoekers te kunnen laten zien dat er meer koeien zijn dan alleen de zwartbonte.

Opluchting

Voor broer Jan Jongebloed in Dwingeloo was het een uitkomst dat de beide boerenbedrijven samengevoegd zijn. 'Dat was ook een opluchting voor mij', vertelt hij. 'We waren net gegroeid naar 160. Maar met de nieuwe regelgeving hadden we weer terug naar 140 gemoeten, terwijl we drie melkrobots hebben. Ik had ineens volop ruimte in de stal. Met de koeien van Lydia erbij kunnen we weer verder. We hebben een vrij extensief bedrijf met voer en grond genoeg, zodat we geen mest hoeven af te voeren.'

In Ruinerwold is de stal nu helemaal leeg, om verbouwd te worden tot waterspeelplaats. 'We hebben altijd al gezegd dat we een gebrek aan water hebben', zegt Lydia van der Linde. 'Als het in de zomer 30 graden was, kwam er bijna niemand. Nu maken we een overdekt en zontechnisch goed verantwoord speelterrein. De stal blijft open en dan waait het ook lekker door.'

Er komen watertafels, bogen waar water uitkomt en sproeiers die vanuit de grond water omhoog spuiten. 'Het wordt allemaal computergestuurd. Het watersysteem komt in de voormalige mestput.'
In een hoek is ruim plek voor dertig zoogkoeien. Om de ruimte goed te benutten wordt boven de koeien in het najaar een klimpark aangelegd, vergelijkbaar met een klimbos in de buitenlucht, maar dan iets minder hoog. 'We gaan de twee oude mestgangen in de grond ook gebruiken. We weten nog niet precies hoe, maar waarschijnlijk iets met lasers.'

En het boerenijs? 'Dat blijven we gewoon maken. De melk komt alleen van een andere boerderij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer