Boer+moet+van+FrieslandCampina+KringloopWijzer+invullen
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Boer moet van FrieslandCampina KringloopWijzer invullen

Royal FrieslandCampina (RFC) handhaaft de verplichting tot het invullen van de KringloopWijzer. Kringloopwijzerweigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen is hierover dinsdagavond geïnformeerd.

Het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. wil dat de verplichting tot het invullen van de KringloopWijzer ongewijzigd van kracht blijft. Daarmee geeft het bestuur geen gehoor aan het verzoek van een lid om melkveebedrijven zonder mestoverschot uit te zonderen van de verplichting tot het invullen van de KringloopWijzer.

De indiener van het voorstel maakte gebruik van het initiatiefrecht, dat leden van FrieslandCampina de mogelijkheid geeft een onderwerp op de agenda van het bestuur te plaatsen.

Centraal instrument

FrieslandCampina is van mening dat de KringloopWijzer van groot belang is als centraal instrument bij de verdere verduurzaming van de zuivelketen. Daarmee sluit het aan bij het in zuivelsectorverband genomen besluit om vanaf 2015 het invullen van de KringloopWijzer voor alle Nederlandse melkveehouders met een overschot aan fosfaat verplicht te stellen en met ingang van 2016 voor alle melkveehouders.

De zuivelsector wil zich graag op een duurzame manier blijven ontwikkelen. Met het produceren van duurzame zuivel kan de sector zich onderscheiden in de markt. Wanneer het invullen van de KringloopWijzer vrijwillig zou worden voor melkveebedrijven zonder mestoverschot, gaan de inzichten en (huidige en toekomstige) voordelen van de KringloopWijzer verloren.

Draagvlak

Het bestuur van FrieslandCampina vindt dat de KringloopWijzer van belang is voor de verdere aantoonbare ontwikkeling van individuele melkveebedrijven, FrieslandCampina en de hele zuivelsector op het gebied van duurzaamheid en dat het daarmee bijdraagt aan behoud van maatschappelijk draagvlak en onderscheidend vermogen in de markt.

Gommer is opnieuw hulp aangeboden om de Kringloopwijzer alsnog in te vullen, laat een woordvoerder van FrieslandCampina weten.

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer