Kringloopweigeraar+Gommer+krijgt+toch+melkgeld
Nieuws
© FrieslandCampina

Kringloopweigeraar Gommer krijgt toch melkgeld

FrieslandCampina betaalt de Groningse melkveehouder en 'Kringloopweigeraar' Henk Gommer uit Zevenhuizen alsnog uit voor de geleverde melk. Dat gebeurt onder druk van de media en de sector zelf.

Gommer weigert de verplichte Kringloopwijzer in te vullen, waarna FrieslandCampina eind juni overging tot sancties en drie weken lang de melk niet ophaalde. Sinds 11 juli wordt de melk wel weer opgehaald, maar niet uitbetaald. Het melkgeld gaat in plaats van naar Gommer, naar een goed doel.

FrieslandCampina schrijft op de site voor leden-melkveehouders dat de media de afgelopen weken veel aandacht hebben besteed aan het verplichte karakter van de KringloopWijzer. In het bijzonder aan de kwestie Gommer. 'Aangezien deze veehouder daardoor niet voldoet aan een essentiële eis, is FrieslandCampina tot sancties overgegaan. Aanvankelijk werd de melkinname opgeschort; later is deze hervat zonder de melk te vergoeden', zo staat te lezen.

Kritiek

Binnen de sector is er echter kritiek op de handelwijze van FrieslandCampina. Naast 561 protesthandtekeningen ontving FrieslandCampina ook twee initiatiefvoorstellen: Een over het aanpassen van het sanctiebeleid en een voorstel over het aanpassen van het verplichte karakter van het invullen van de Kringloopwijzer.

Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur heeft inmiddels een definitief besluit over de kwestie genomen. De coöperatie handhaaft het invullen van de Kringloopwijzer als een essentiële eis voor alle leden-melkveehouders. Besloten is het melkgeld uit te betalen, minus een boete van 25 procent van de gepubliceerde garantieprijs, totdat de Kringloopwijzer is ingevuld.

Initiatiefvoorstellen

Het initiatiefvoorstel over het aanpassen van het sanctiebeleid wordt meegenomen in de evaluatie van de regelingen dit jaar.

Het tweede initiatiefvoorstel ten aanzien van het aanpassen van het verplichte karakter van het invullen van de KringloopWijzer is in behandeling genomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer