Vrijwel+alle+Kringloopwijzers+binnen
Nieuws
© Studio Kastermans

Vrijwel alle Kringloopwijzers binnen

Slechts een klein groepje melkveehouders heeft de Kringloopwijzer niet op tijd ingevuld en ingediend. Dat blijkt uit een rondvraag onder verschillende zuivelondernemingen.

'De recente berichtgeving over melkweigering en boetes heeft er wellicht voor gezorgd dat vrijwel alle melkveehouders alsnog hun Kringloopwijzer digitaal aan ons beschikbaar hebben gesteld', zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina. 'Ook zijn onze adviseurs de afgelopen week druk geweest om veehouders hierin bij te staan.'

Het verplicht indienen van de Kringloopwijzer gold eerst alleen voor melkveehouders met een fosfaatoverschot. Maar de melkveesector wil aantoonbaar verduurzamen. Daarom heeft de zuivelsector met ingang van 2017 het indienen van de Kringloopwijzer voor alle melkveehouders verplicht gesteld.

95 procent

Het indienen van de Kringloopwijzer over 2016 moest voor of op 15 mei van dit jaar gebeuren. Bij grootste zuivelverwerker FrieslandCampina heeft 95 procent van de melkveehouders dat gedaan.

Dat nam niet weg dat ook nog vijfhonderd FrieslandCampina-leden in gebreke bleven. Zij belandden in een herstelperiode van 28 dagen. Die was maandag afgelopen. FrieslandCampina heeft deze melkveehouders donderdag een brief gestuurd, waarin is meegedeeld de melk niet langer op te halen. Daarna wordt de melk nog een keer ingenomen, voordat de daadwerkelijke opschorting ingaat. Dienen de boeren alsnog de Kringloopwijzer in, dan wordt de melk weer opgehaald.

Wel is het zo dat bedrijven die op 15 juni of daarna alsnog de Kringloopwijzer hebben ingediend, te maken krijgen met een boete van 25 procent van het melkgeld gedurende veertien dagen. Maar voor de meeste bedrijven zal het niet zover komen. 'Het gaat echt om een heel kleine groep die nog niets heeft ingediend', aldus de FrieslandCampina-woordvoerder.

A-ware

Ook andere zuivelondernemingen liggen op schema. Het aantal A-ware-melkveehouders dat op dit moment de Kringloopwijzer nog niet heeft ingediend, is op één hand te tellen. Het bedrijf verwacht dat ze dat op zeer korte termijn zullen doen. Qua sancties volgt A-ware de procedure die is vastgelegd in de Keten Kwaliteit Melk (KKM). Aanvullingen daarop komen er niet.

DOC Kaas verwacht ook dat alle aangesloten melkveehouders de Kringloopwijzer zullen invullen. Het bedrijf hanteert 1 september als datum waarop de erkenning kwaliteitsborging wordt ingetrokken, wanneer nog niets is ingevuld. Geen erkenning betekent dat de veehouder de melk niet kan leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer