Borging+kringloopwijzer+onvoldoende
Nieuws
© Koen van Wijk

Borging kringloopwijzer onvoldoende

De kringloopwijzer is onvoldoende geborgd. Hierdoor zijn sommige gegevens niet of lastig controleerbaar, stelt minister Henk Kamp (EZ).

Dat maakt het volgens Kamp juridisch gezien lastig hard te maken dat de ingevulde gegevens niet kloppen. Dat geeft hij aan in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een beoordeling van de NVWA en RVO.nl blijkt dat de KringloopWijzer nog niet geschikt is als verantwoordingssysteem voor het fosfaatrechtenstelsel.

Zo is de borging onvoldoende. Sommige gegevens zijn niet controleerbaar dan wel moet er veel moeite worden gedaan om de gegevens te controleren die voor de bedrijfsspecifieke regel of norm zijn gebruikt. Het is daardoor vrijwel onmogelijk volgens Kamp om juridisch hard te maken dat ingevulde KringloopWijzers niet kloppen.

Uitwerking controleinstanties

Daarnaast verdient de opzet van de private controlerende instanties aandacht. Op dit moment leidt de invoering van de kringloopwijzer voor het fosfaatrechtenstelsel tot een 'relevante' toename van de handhavingslast.

Kamp zet verder vraagtekens op het punt van milieuneutraliteit. Weliswaar is het belangrijk dat het fosfaatplafond niet wordt overschreden, het bedrijfsspecifiek afrekenen mag niet leiden tot andere milieuproblemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer