Borging kringloopwijzer onvoldoende

De kringloopwijzer is onvoldoende geborgd. Hierdoor zijn sommige gegevens niet of lastig controleerbaar, stelt minister Henk Kamp (EZ).

Borging+kringloopwijzer+onvoldoende
© Koen van Wijk

Dat maakt het volgens Kamp juridisch gezien lastig hard te maken dat de ingevulde gegevens niet kloppen. Dat geeft hij aan in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een beoordeling van de NVWA en RVO.nl blijkt dat de KringloopWijzer nog niet geschikt is als verantwoordingssysteem voor het fosfaatrechtenstelsel.

Zo is de borging onvoldoende. Sommige gegevens zijn niet controleerbaar dan wel moet er veel moeite worden gedaan om de gegevens te controleren die voor de bedrijfsspecifieke regel of norm zijn gebruikt. Het is daardoor vrijwel onmogelijk volgens Kamp om juridisch hard te maken dat ingevulde KringloopWijzers niet kloppen.

Uitwerking controleinstanties

Daarnaast verdient de opzet van de private controlerende instanties aandacht. Op dit moment leidt de invoering van de kringloopwijzer voor het fosfaatrechtenstelsel tot een 'relevante' toename van de handhavingslast.

Kamp zet verder vraagtekens op het punt van milieuneutraliteit. Weliswaar is het belangrijk dat het fosfaatplafond niet wordt overschreden, het bedrijfsspecifiek afrekenen mag niet leiden tot andere milieuproblemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer