Glaskracht noemt btw-plan 'verkeerd signaal'

LTO Glaskracht Nederland is negatief over de verhoging van het lage btw-tarief dat onder meer geldt voor voedsel en sierteeltproducten. 'Een absoluut verkeerd signaal aan de samenleving als het gaat om gezondheid en een gezonde levensstijl', reageert voorzitter Sjaak van der Tak op het regeerakkoord van Rutte 3.

Glaskracht+noemt+btw%2Dplan+%27verkeerd+signaal%27
© Koen van Wijk

'Groenten, fruit, bloemen en planten worden duurder en dat terwijl de overheid juist wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Gezonde voeding extra belasten is dan geen juist signaal en strookt niet met de voorgenomen goede aanpak van overgewicht, meent de Glaskracht-voorzitter.

De afspraken rond klimaat en energie in het regeerakkoord zijn in lijn met de ambities van de lange termijnvisie Verantwoorde Glastuinbouw, stelt Van der Tak vast. 'Die is ambitieus maar onder de juiste externe randvoorwaarden ook realistisch. Glastuinbouwondernemers willen hiermee voortvarend aan de slag.'

De grootste uitdaging ligt op het terrein van het verder verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De glastuinbouw wil graag samen met het nieuwe kabinet tot doorbraken komen waarmee zowel de samenleving als ondernemers uit de voeten kunnen. Uitgangspunten daarbij zijn voedselveiligheid en minimalisering van de milieulast.

Klimaatneutraal

De glastuinbouw wil samen met de coalitiepartijen de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn realiseren. Daarbij is het van essentieel belang dat de overheid beleid ontwikkelt waarmee klimaatneutraal een kansrijke optie wordt.

De realisatie van warmte- en CO2-netwerken voor afvang en levering van duurzame warmte en CO2 aan de glastuinbouw is daarbij essentieel. De aankondiging van de regering om de werking van de SDE+ regeling te verbreden naar CO2-reductie en de inzet van extra budget is daarom positief voor de glastuinbouw.

Werk en arbeid

LTO Glaskracht Nederland beoordeelt de passages over werk en arbeid overwegend als positief. Het kabinet gaat de veelheid aan regelingen die aan die risico's bijdragen onder de loep nemen en bezien waar aanpassingen nodig zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer