SGP zet veel vraagtekens bij regeerakkoord

De SGP is positief over de toonzetting van het nieuwe regeerakkoord, maar signaleert ook veel onduidelijkheden. 'Wat doet de coalitie met veehouderij, mest en het inkomen van de boeren', reageert Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

SGP+zet+veel+vraagtekens+bij+regeerakkoord
© Dirk Hol

Positief noemt hij de inzet op versterking van de positie van boeren in de keten, meer ruimte voor afspraken door producentenorganisaties, budget voor een bedrijfsovernamefonds en voor de varkenshouderij en het niet verplichten van weidegang.

Tegelijk vindt de SGP het onduidelijk wat de nieuwe coalitie wil met de veehouderij en het mestbeleid. 'Het regeerakkoord zwijgt over de fosfaatwet en de bijbehorende knelgevallenregeling, terwijl die voor veel melkveebedrijven een grote aderlating betekent', aldus Dijkgraaf.

Veel meer vragen

Hij heeft nog veel meer vragen. 'Waar blijft de noodzakelijke extra fosfaatruimte? De coalitie wil een warme sanering van varkensbedrijven in Noord-Brabant. Maar, is daarmee ook de Wet veedichte gebieden van tafel? Waar blijft de ondersteuning voor pluimveebedrijven die midscheeps getroffen zijn door de fipronil affaire?'

Ook is volgens Dijkgraaf onduidelijk of het kabinet er voor gaat zorgen dat de verschraling van landbouwgronden door het mestbeleid een halt toegeroepen wordt. 'Ik zal hier in ieder geval op in blijven zetten', aldus de SGP-landbouwwoordvoerder.

Verdienmodel

Hij maakt zich zorgen over het verdienmodel voor de landbouw. 'Het is een goede zaak dat de coalitie serieus werk wil maken van versterking van de positie van boeren in de keten. Ik constateer echter dat de afschaffing van de BTW-landbouwregeling niet wordt teruggedraaid en dat de keuringskosten van de NVWA onverminderd op het bordje van de sector gelegd worden.'

Samen met de btw-verhoging, de inzet op minder inkomenssteun en de opgaven voor asbestsanering en CO2-emissiereductie ziet hij de situatie niet rooskleurig in. 'Onder aan de streep zal het voor boerenbedrijven aanpoten blijven.'

Niet handig

De SGP vindt het onverstandig om het groen onderwijs over te hevelen naar het ministerie van Onderwijs. 'Dan knip je de band met het landbouwministerie door. Dat is niet echt handig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer